După ce a experimentat cu diverse medii de expresie, Felicia Simion și-a găsit vocea ca fotograf printr-o abordare fine art, pe alocuri suprarealistă. Preocupată de identitate, de energia vitală și de antropologie, Felicia Simion fură ochii Photofest 2022 cu expoziția intitulată ”Rewired”.
Deschisă către public începând din 5 octombrie, de la ora 19.00, expoziția este o căutare a propriilor rădăcini, într-un peisaj islandez aproape nelumesc: între cratere, cascade și Oceanul Arctic.
Felicia Simion descrie combustibilul ”Rewired” ca fiind momentul în care a fost diagnosticată cu depresie prenatală, îndurerată din cauza pierderii relațiilor cu lumea înconjurătoare, dar în special cu natura. Țintind un peisaj primordial, brut, nelumesc, a hotărât cu ușurință să plece în Islanda, unde a experimentat vânt de 70km/h, temperaturi nefirești și privirile stinghere ale grupurilor de turiști.
Am simțit cum viața mi se scurge prin vene, către minte, ca și când cineva – sau ceva – mă recabla înapoi la spirit. În Islanda, m-am amestecat cu Natura și am devenit parte din ea.
Felicia Simion, fotograf și artist vizual
Cum răspund lucrările tale, din cadrul expoziției Photofest 2022, la tema încrederii?
Cred că proiectul meu își are originea într-un anumit tip de încredere, și anume încrederea în sine, în primul rând. A fost nevoie de ea ca să mă expun – locului, oamenilor din jur, aparatului de fotografiat. Ar mai fi și încrederea în natură – atât în forța, precum și vulnerabilitatea ei, care m-au făcut să aleg Islanda ca locație pentru seria expusă în cadrul Bucharest Photofest 2022.
Compoziția ta fiind atât de intenționată, care e primul lucru pe care îl gândești în cadru înainte de a face o fotografie?
Oare reușesc să transmit ceea ce vreau să transmit? Este întrebarea pe care mi-o pun adesea înainte de apăsa butonul. Țin foarte mult la compoziție, într-adevăr, și la felul în care ea reușește să se muleze pe concept. Însă sunt dăți – mai rare în ultimul timp – când compoziția se autodescoperă, fără ca eu să o anticip. Cadre precum acestea sunt printre cele mai dragi mie, căci elimină pe cât de mult partea intervenționistă și se bazează pe libertatea vieții de a se desfășura în proprii ei termeni.
Ce rol joacă manipularea foto în lucrările tale?
Acum un rol mai micuț decât în trecut, însă recunosc că sunt dăți când mi-e tare dor să mă joc, fără constrângeri realiste, cu compoziția, să inventez cadre cu ochii minții și să mă las să fiu. Și o fac, doar că mai rar, trăind atât de mult în prezent și în realitate.
De ce ai ales fotografia în favoarea altor arte vizuale?
Ca adolescentă, am jonglat cu artele vizuale, însă fotografia mi-a deschis un univers pe care simțeam că l-am căutat dintotdeauna. Nu am avut de ales; m-am atașat iremediabil de gestul fotografierii, pe care l-am repetat de milioane de ori de atunci. Cred că fotografia mi-a vorbit cel mai grăitor, până în străfundurile inimii, a atins coarda cea mai sensibilă a firii mele, prin puterea ei de a evoca lumi, clipe, stări.
Care sunt cele mai importante influențe care te-au format ca fotograf?
Fiecare etapă din viața mea – copilăria, cu ludicul și spontaneitatea ei, adolescența, cu frământările și curiozitățile sale, precum și tranziția către maturitate, presărată cu greu și frumos – au funcționat ca influențe majore în fotografia mea. Inspirație mai mare decât viața însăși nu am găsit încă; pentru mine, fotografia este un fel de a trăi, conștient și asumat, toate perioadele, fie ele mai dificile sau line.
Spune-ne un lucru ”fără de care nu poți fi fotograf”, cu excepția viziunii.
Voi enumera mai multe, și anume atenție, rigoare, claritate, perspectivă, dragoste de lumină, dar și capacitatea de a trece prin întuneric pentru a ajunge la ea.
Care este un obiectiv de care nu te-ai putea lipsi?
35mm, pentru că, deși este fix, tocmai această restrângere mă calibrează și mă ordonează, mă face să fiu mai atentă și să aleg mai în profunzime cadrul.
Mai multe detalii despre ”Rewired” pe pagina de Facebook a evenimentului.
Programul și selecția completă Photofest pe site-ul oficial sau pe pagina de Facebook.