Skip to content Skip to footer

Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru

În perioada 16-26 mai 2024, 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți regizori de renume mondial se vor juca în șapte săli de spectacole din Craiova, în timp ce în peste 30 de spații convenționale și neconvenționale, pe străzile din cartiere, piețe și parcuri, se va simți spiritul shakespearian.

Peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, din anul 1600, prin Shakespeare Village, până in viitor, prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall.

Pornind de la conceptul „community building festivals”, am imaginat o ediție ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunității locale și pe implicarea acestora în construirea de experiențe alternative de punere în scenă (sau, de ce nu?, în stradă) a lui Shakespeare. Comunitățile construiesc festivalul și găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen. Așa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naționalitate, sau limbă, Festivalul Internațional Shakespeare Craiova se adresează tuturor, din toate colțurile țării și ale lumii.” – Vlad Drăgulescu, președinte al Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova.

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional Shakespeare va debuta joi, 16 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu spectacolul „Furtuna / The Tempest”, regizat de Robert Wilson și prezentat de Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria. Pe aceeași scenă se vor juca spectacolele: „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, produs de Naționalul craiovean, „Proiectul Furtuna / Tempest project”, în regia Peter Brook și Marie-Hélène Estienne, de la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, Franța, „Hamlet, dansul melancolicului / Hamlet, the dance of the melancholic”, un spectacol de flamenco din Sevilla, Spania, în regia lui Jesús Herrera, și, nu în ultimul rând, festivalul se va încheia pe 26 mai, cu „Hamlet, Prințul Danemarcei / Hamlet, Prince of Denmark”, în regia Robert Lepage, produs de Ex Machina în Quebec, Canada.

Biletele pentru spectacolele de la Sala Amza Pellea, alături de cele care vor fi jucate la Sala I.D. Sîrbu, Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Ramada Hall, Tipografia și Filarmonica Oltenia au fost puse în vânzare. Programul este disponibil pe https://www.shakespearefestival.online/ iar abonamentele sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

Cea de a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 16-26 mai 2024 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare. În anul în care Festivalul Internațional Shakespeare împlinește 30 de ani de existență, organizatorilor tradiționali li se alătură un partener nou – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” ,București.

Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. În 2024, pentru prima dată de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare, UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști:  “UNATC Fringe Festival – Shakespeare unleashes students”. Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții UNATC vor da viață creațiilor lui William Shakespeare și vor recompune universul marelui dramaturg în mijlocul comunității.

Având o binemeritată notorietate naţională şi internaţională, considerat a fi unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei şi printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, Festivalul Internațional Shakespeare vă așteaptă la Craiova, acolo unde comunitățile construiesc festivalul!

Fondat în 1994, Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a adus de-a lungul timpului în România spectacole puse în scenă de cei mai mari regizori ai teatrului mondial, precum Peter Brook, Eugenio Barba, Yukio Ninagawa, Robert Wilson, Lev Dodin, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Eimuntas Nekrošius, Michael Pennington, Edward Hall, Richard Schechner, Elizabeth Le Compte, Thomas Ostermeier, Yuriy Butusov, Krzysztof Warlikowski, Oskaras Korsunovas sau Robert Lepage.

Lasă un comentariu