A cincea ediție a Festivalului NARATIV se desfășoară în perioada 25-26 martie, în Capitală, și cuprinde 100 de ateliere gratuite pentru elevi.
Festivalul NARATIV, organizat de Asociația Curtea Veche, va avea loc în edificiul istoric al Colegiul Național „Școala Centrală”. Colegiul și-a deschis porțile pentru a găzdui atelierele educaționale creative dedicate tuturor elevilor ce studiază la școlile din București și au vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, precum și dialogurile cu părinții susținute de către consilieri în educație și psihoterapeuți. Participarea este gratuită pentru elevi, iar aceștia se pot înscrie pe www.narativ.ro.
Cei 30 de pedagogi care vor coordona atelierele și conferințele sunt scriitori, istorici, actori, psihologi, chimiști și împărtășesc un obiectiv comun, acela de a-i încuraja pe copii să descopere bucuria lecturii în cele mai diverse și interactive modalități.
Utilizând mijloacele educaţiei prin arte pentru a-i implica pe copii în activităţi de interpretare creativă, pedagogii îi vor îndruma pe micii cititori să descopere lectura prin: dezbatere, actorie, improvizație, bandă desenată, storytelling, creative writing, dar și prin atelierele de programare, ecologie, astronomie, chimie și fizică sau chiar educație financiară.
Irén Arsene, președinte al Asociației Curtea Veche
Elevii se pot înscrie online la atelierul preferat sau pot opta pentru a participa la mai multe ateliere. Fiecare atelier va avea o durată de 50 de minute și va fi urmat de o pauză. Cei mici vor fi încurajați să pună întrebări și să discute liber, stimulându-le astfel gândirea și comunicarea. De exemplu, în cadrul atelierului „Jurnalistul de poveste”, cei mici sunt încurajați să exploreze textul alături de regizorul Barna Nemethi și să descopere secretele poveștii prin tehnici de investigație care le vor stârni curiozitatea și interesul față de citit.
În ceea ce privește dialogurile cu părinții, ca exemplu, aceștia pot să afle care sunt cele mai bune metode prin care îi pot încuraja pe cei mici să descopere bucuria lecturii, participând la conferința „Cum dobândim obiceiul lecturii”, susținută de Nora Neghină, cunoscut psiholog, psihoterapeut și expert mindsight.
Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta, într-un mod independent și susținut, activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” care își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România.