Skip to content Skip to footer

Filme de Oscar, într-un maraton cu premii la Warner TV

Producții precum „Top Gun”, „Shaft”, „Goodfellas” și „Dallas Buyers Club” vor putea fi urmărite pe 11 și 12 martie, de la ora 08:00 până după miezul nopții, la Warner TV.

Cincisprezece lungmetraje distinse cu cea mai râvnită statuetă din industria cinematografiei vor fi difuzate de Warner TV în avanpremiera celei de-a 95-a gale de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film, iar postul va recompensa cinefilii cu zeci de premii. Gala Premiilor Oscar 2023 se va desfășura duminică seara, 12 martie, la Los Angeles. În România, ceremonia va fi difuzată în dimineața zilei de luni, 13 martie.

Maratonul Oscar va debuta, în dimineața de 11 martie, cu „Un american la Paris/ An American in Paris” (1951), regizat de Vincente Minnelli și premiat cu șase trofee, inclusiv pentru cel mai bun film. După cel de-al Doilea Război Mondial, în orașul artelor, Jerry Mulligan (interpretat de Gene Kelly) încearcă să-și descopere vocația de pictor. De fapt, el are certitudinea propriei valori, nefiind cu nimic vinovat de faptul că lumea este atât de reticentă și nu dorește deloc să se îmbunătățească, acceptându-i opera. În așteptarea unei recunoașteri unanime, are norocul de a fi descoperit. Maratonul continuă cu „Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz” (1939), de Victor Fleming, adaptare a poveștii lui L. Frank Baum, o are în rol principal pe Judy Garland.

O altă ecranizare și o poveste plină de aventuri este „Ocolul Pământului în 80 de zile/ Around the World in 80 Days” (1956), de Michael Anderson și John Farrow, premiat cu cinci Oscaruri, inclusiv la categoria cel mai bun film.

„Discursul regelui/ The King’s Speech” (2010), regizat de Tom Hooper, este bazat pe o poveste adevărată. Lungmetrajul, desemnat cel mai bun film, premiat și pentru regie, scenariu original și interpretare masculină în rol principal, descrie relația de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea (jucat de Colin Firth) și Lionel Longue (Geoffrey Rush), un logoped mai puțin obișnuit.

Comedia fantezistă „Miezul nopții în Paris/ Midnight in Paris” (2011), de Woody Allen, premiat pentru scenariu original, are în centru un scriitor interpretat de Owen Wilson. Aflat în Paris împreună cu logodnica şi familia ei, în fiecare noapte el se trezeşte în mod misterios transpus în Oraşul Luminilor din anii 1920.

Drama „Luptătorul/ The Fighter” (2010), regizată de David O. Russell, îi are în distribuție pe Christian Bale, Mark Wahlberg și Melissa Leo. „Dallas Buyers Club” (2013), regizat de Jean-Marc Vallée, îl are în centru pe Ron Woodroof (jucat de Matthew McConaughey), electrician şi escroc. Filmul s-a impus la categoriile de interpretare masculină a premiilor Oscar (Matthew McConaughey și Jared Leto), dar și la categoria machiaj-coafură.

Prima zi a maratonului se va încheia cu „Băieți buni/ Goodfellas” (1990), de Martin Scorsese, cu Ray Liotta, Robert de Niro și Joe Pesci, acesta din urmă fiind premiat cu Oscar pentru rol secundar.

Unul dintre cele mai romantice filme din toate timpurile, „Casablanca” (1942), regizat de Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman în rolurile principale, va deschide a doua zi a Weekendului de Oscar de la Warner TV. Academia americană l-a recompensat pentru regie, scenariu și l-a desemnat cel mai bun film.

„Pe aripile vântului/ Gone with the Wind” (1939), de Victor Fleming, ecranizarea romanului omonim semnat de Margaret Mitchell, spune povestea iubirii dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable) în timpul Războiului Civil American. Pelicula a fost premiată cu opt statuete Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

O altă poveste de iubire, dar și multă acțiune, regăsim în „Top Gun” (1986), de Tony Scott, film premiat cu Oscar pentru cântec original („Take My Breath Away”).

Filmul SF „Interstelar: Călătorind prin Univers/ Interstellar” (2014), de Christopher Nolan, premiat pentru efecte vizuale, îi are în distribuție pe Matthew McConaughey, Anne Hathaway și Jessica Chastaine. Același Christopher Nolan semnează și thrillerul științifico-fantastic „Inception” (2010), cu Leonardo DiCaprio și Elliot Page în distribuție, premiat cu patru Oscaruri. „Matrix” (1999), de Lana Wachowski, a fost recompensat cu patru trofee Oscar (montaj, sunet, efecte vizuale și de sunet).

Maratonul filmelor de Oscar se va încheia cu „Shaft” (1971), regizat de Gordon Parks. Un lider al crimei organizate de New York îl angajează pe John Shaft (jucat de Richard Roundtree), cel mai bun detectiv particular de culoare din oraș, pentru a-i găsi și recupera fiica răpită. Lungmetrajul a fost recompensat de Academia americană pentru cea mai bună muzică originală.

În cele două zile de weekend, Warner TV România va publica pe Facebook câte o întrebare dintr-un film difuzat. Pentru a participa la concurs este nevoie ca utilizatorii să răspundă corect la întrebare și să dea „Like” paginii Warner TV România. Câștigătorii vor fi aleși, prin random.org, pe 15 martie. Sunt puse în joc: 20 de video proiectoare, 2 coduri promoționale pentru descărcarea gratuită a jocului video „Hogwarts Legacy”, 50 de aparate pentru popcorn, 50 de pături din material reciclat, care pot deveni poncho, 20 de pături și 20 de căni.

Lasă un comentariu