Skip to content Skip to footer

Filmul „Proștii” rulează de vineri în cinematografele din București și din țară

Lungmetrajul „Proștii” (Polonia, România, Germania), care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary 2022, intră din 3 martie în cinematografele românești.

Lungmetrajul semnat de Tomasz Wasilewski va putea fi văzut de vineri la: București (Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului, POINT), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Constanța (Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Sibiu (Cine Gold), Vatra Dornei (Casa de Cultură “Platon Pardău”), Timișoara (Cinema Victoria).

“Proștii” este programat la Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi) sâmbătă 11 martie, de la ora 17:00 și la Sibiu (în cadrul ESTE Filmul de Miercuri, la Centrul Cultural “Ion Besoiu”) miercuri, 15 martie, ora 20:00.

Lungmetrajul, scris și regizat de Tomasz Wasilewski, relatează relația dificilă dintre o mamă și fiul ei și cum alegerile pe care le fac cei doi au consecințe dramatice.

Marlena, în vârstă de 62 de ani, și Tomasz, cu 20 de ani mai tânăr, ascunși de lume într-un orășel de la malul mării, au o relație fericită de mulți ani. Viața lor de zi cu zi atent țesută începe să se destrame treptat când, împotriva voinței lui Tomasz, Marlena își aduce fiul să locuiască împreună cu familia. Când trecutul îi prinde din urmă cu toată forța, vor fi nevoiți să-și redefinească iubirea, alegerile și viața.

Distribuția este alcătuită din Dorota Kolak, Łukasz Simlat, Tomasz Tyndyk, Katarzyna Herman și Marta Nieradkiewicz.

Mă interesa o relație la limită. Prezint ceva ce se termină, ceva ce privitorul nu înțelege pe deplin. Ceva îi scapă. Am vrut să descriu această izolare stranie. Odată a existat între ei o mare iubire, dar în același timp au fost condamnați să nu se aibă decât unul pe celălalt. Atunci iubirea devine închisoare.

Tomasz Wasilewski, regizor

Filmul este produs de Ewa Puszczyńska, cunoscută pentru „Ida”, premiat cu Oscar în 2015, iar co-producători sunt Ada Solomon și Jamila Wanske. Director de imagine este Oleg Mutu (“4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, “Moartea domnului Lăzărescu”, “Donbass”), editor – Beata Walentowska, de design vizual s-au ocupat Katarzyna Sobańska și Marcel Sławiński, iar de designul de sunet – Maciej Pawłowski și Ilja Koster.

Susținut de: Radio România Cultural, FILM, All About Romanian Cinema, Ziarul Metropolis, Cineghid.ro, MovieNews.ro, Cinefan.ro

Lasă un comentariu