Programul FRAME10 se întoarce cu a doua ediție, pentru a conecta publicul cu o altă zonă efervescentă a artei contemporane românești: artele performative.
De-a lungul a 10 întâlniri lunare cu artiști și performeri, programul dezvoltat de Rezidența9 își propune să creeze o punte între generații de artiști, cât și un spațiu pentru dialog și reflecție asupra artelor performative de după anii 90. Ediția este curatoriată de Mihai Mihalcea, coregraf, director de programe și proiecte CNDB. Prima discuție FRAME10 are loc vineri, 08 martie, de la ora 19:00, cu Manuel Pelmuș, un artist cu o contribuție transformatoare în peisajul autohton al artelor performative. Următoarele întâlniri FRAME10 vor fi cu Eduard Gabia și Larisa Crunțeanu, pe 17 aprilie și Ilinca Manolache pe 13 mai.
„Mi-am propus să invit în FRAME10 o mică parte dintre artiștii din sfera dansului contemporan, a artelor vizuale, teatrului și filmului, care îndrăznesc, propun transformări, scurtcircuitează inerțiile și generează cunoaștere, funcționând ca filtre sensibile ale contemporaneității.”, spune Mihai Mihalcea.
Pe 8 martie, la prima discuție din FRAME10 este invitat artistul Manuel Pelmuș. Mihai Mihalcea propune un format de discuție deschisă, despre viață, artă și prietenie, despre construcția istoriei prin corpuri care co-creează și experimentează simultan o constelație de amintiri, afecte și cunoștințe, care devin o moștenire colectivă care aparține tuturor. Discuția se va desfășura în limba română și va fi filmată, urmând ca ulterior să fie disponibilă publicului și-n format video.
Manuel Pelmuș e născut în București și locuiește la Oslo. Este un artist cu experiență în coregrafie și dans, cu focus pe ideea prezenței în direct în contextul expozițiilor, care să exploreze relația corpului uman cu memoria și construcția istoriei. În 2012 a primit Premiul de Artă din Berlin pentru artele spectacolului, iar în 2013 a reprezentat România la cea de-a 55-a Bienală de la Veneția, în colaborare cu Alexandra Pirici. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe muzee internaționale, inclusiv la Tate Modern din Londra, Centre Pompidou din Paris și la Muzeul Van Abbemuseum din Eindhoven. În prezent este cercetător asociat și decan interimar al Academiei de Arte Frumoase Oslo (KHIO).
Mihai Mihalcea este performer și coregraf. Prin activitatea artistică a contribuit la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și, totodată, a avut o contribuție majoră la înființarea și activitatea unor structuri și instituții devenite repere ale acestei arte: Grupul Marginalii, Centrul Multi Art Dans, Festivalul IndepenDans, subRahova, Căminul Cultural (inițiat împreună de Manuel Pelmuș și Brynjar Bandlien). Este co-fondator al Centrului Național al Dansului București (CNDB), al cărei director a fost în perioada 2005-2013. În perioada 2010-2019 a creat un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind „Farid Fairuz”, identitate sub care a performat în spațiul public. În anul 2014, a co-curatoriat alături de echipa Hebbel am Ufer Berlin (HAU) Festivalul “Good Guys Only Win in Movies” care a avut loc la Berlin. În ultimii ani a performat în lucrările Alexandrei Pirici și ale lui Manuel Pelmuș, prezentate la Tate Liverpool, Tate Modern, The State Russian Museum, Sankt Petersburg, Art Basel, New Museum NY, Theatre de la Ville, Paris, National Gallery Prague, NTU CCA, Singapore, Kunsthalle Wien, Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki, și altele. Din 2019 Mihai Mihalcea a revenit la numele său real și totodată în echipa Centrului Național al Dansului, în poziția de Director de Programe și Proiecte (cndb.ro).
FRAME10 a fost inițiat de Rezidența9 în 2020. Prima ediție a programului a explorat noul val al fotografiei românești, împreună cu Michele Bressan.
Rezidența9 este centrul cultural al Fundației9, fondată și susținută de BRD Groupe Société Générale.