Skip to content Skip to footer

„Glass Onion: a Knives Out Mystery”: meme-uri virale cu twisturi violente

„Glass Onion: a Knives Out Mystery” transferă actualitățile Twitter și istoricul unor vedete de seria A, precum Edward Norton, actorul principal „Fight Club”, într-un murder-mystery autoironic care capitalizează poantele pop culture și farmecul ascunsului la vedere. 

Sequelul „Knives Out” e același fel de trântă după bani și prestigiu, în care bogații sunt și mai bogați și copiii r/wallstreetbets își permit să cumpere laboratoare de cercetare în cryptomonede. Benoit Blanc (Daniel Craig) sau un fel de Poirot-ul din seria Columbo, deprimat în spatele pandemiei Covid, e transportat în „Glass Onion” pe insula privată a lui Miles Bron (Edward Norton), un multimilionar parte antreprenor, parte entuziast tech, care pune în scenă un joc de rol de-a „Aflați cine m-a omorât” pentru petrecerea anuală cu grupul său restrâns. Oarecum potrivit temei alese,  petrecerea vine cu doi invitați surpriză: Andy, fosta cofondatoare a afacerii lui Miles Bron care a pierdut procesul împotriva lui pentru furt intelectual și detectivul celebru Benoit Blanc, care pare, inițial, doar un prop spectaculos. 

Joaca se lasă cu împușcături, excese și măsurat de egouri, printre un grup de „perturbatori” ai sistemului sau plantele lui Miles în fiecare dintre industriile influente: politică, social media, știință. La un anumit nivel, actorii se joacă pe sine. Cel puțin, Dave Bautista, un type-cast propulsat de luptele WWE tv, îl joacă pe Duke Cody, un fel de Andrew Tate după revenirea pe platformele de social media, care întărâtă cu teorii precum „the breastification of America”. Kate Hudson, de altfel actriță de comedie care, aproape abia lansată devine coperta Vanity Fair, e adusă în rolul lui Birdie Jay, un influencer cândva your girl nextdoor care domina imaginea revistelor de beauty & lifestyle. Cel puțin până la insistențele asupra corectitudinii politice și scandalurilor virale care o blochează în a deține o firmă de pantaloni de trening. 

Când Miles Bron, multimilionarul inovator, un Elon Musk căruia i-ar prinde bine niște r/explainitlikeimfive, se dovedește a fi mai mult un închipuit și mai puțin un geniu self-made, detectivul plasat în vacanța excentrică a elitelor își dă seama că în spatele a două crime și o tentativă nu stă o structură complexă, ci faptul că grupul de „perturbatori” are suficienți bani și influență încât să-și ascundă intențiile la vedere. 

„Glass Onion”e un film aproape de familie, star-dusted cu toți acei actori pe care nu-i remarci pentru prima oară, într-o mizanscenă atât de opulentă încât o ai pe Mona Lisa (minus sistemul de securitate) în sufragerie, dar și cu un umor atât de pop încât pare o reiterare a meme-urile virale din ultimii trei ani. Premiera Netflix de pe 23 decembrie e „Knives Out” pe steroizi, într-o casă în care nimeni nu se mai ferește să fie la cuțite. And it goes out with a loud bang. 

1 Comentariu

  • Ema
    Posted 15 decembrie 2022 at 10:30 AM

    Frumos scrisă prezentarea filmului, abia aștept să îl văd acum! Felicitări!

Lasă un comentariu