Skip to content Skip to footer

Green Hours JAZZ Fest, la a 14-a ediție între 1 și 4 septembrie 2022

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest.

În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului – grădina boemă a hub-ului nostru – vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

Green Hours JAZZ Fest XIV va debuta cu un concert Teodora Enache Brody feat. Atma Anur (RO/UK) –  in memoriam Voicu Rădescu (3 noiembrie 1955 – 22 august 2021).

Apoi, va urma premiera mondială a proiectului ”Hemera” (Grecia/Italia):  Tania Giannouli – pian; Michele Rabbia – percuții, electronice; Daniele Roccato – contrabas.

2 septembrie înseamnă Orientation française. Celebrăm parteneriatul îndelungat și fructuos cu Ambasada Franței și Institutul Francez prin prezentarea a două dintre cele mai interesante proiecte din țara cognacului:  Roberto Negro – Papier Ciseau și Émile Parisien – Vincent Peirani Duo – Abrazo.

A treia seară a Green Hours JAZZ Fest propune 3 concerte speciale. Va fi o sîmbătă plină!

3 septembrie, a 3-a seară a festivalului, 3 concerte: Ana Dubyk – Albert Tajti Duo (România) – From a Quiet Place, Rafał Sarnecki Quintet din Polonia și Trigon (Republica Moldova)

”Muzica purtînd marca Trigon dispune de acea rarisimă capacitate de a-i cuceri şi emoţiona pînă şi pe auditorii cei mai puţin acomodaţi cu paradoxalele rigori ale libertăţii jazzistice.”

 

(Virgil Mihaiu – Contrafort)

 

În 2008, tot într-o sîmbătă, Trigon făcea furori la prima ediție GHJFest.

Și în sfîrșit, seara a 4-a a Green Hours JAZZ Fest debutează cu un concert Ganna Ensemble (Ucraina, Germania, Franța, Austria, Suedia) care ne va dovedi – pentru a cîta oară?! – că globalizarea înseamnă frumusețe, bucurie și creativitate și se încheie cu un recital Julian Sartorius, artist elvețian, care ”transformă sunetele în forme nemaiîntîlnite”.

De Voicu mă leagă amintiri de demuuuult, mă leagă acel sentiment de început, de inocență, de visare, de speranță…

“Voiculeț” cum îl alinta Johnny Răducanu, a fost cel care a dus duo-ul Johhny și Teodora în multe concerte, turnee, a scos primul nostru album “Jazz behind the Carpathian”, ne era bun prieten. și avea acel magnetism care-l făcea sa atragă ceea ce își dorea. Visa și împlinea!

A deschis Green Hours, cînd lumea abia se dezmeticea după anii comunismului, avînd această viziune fantastică de a crea un “cuib de cultură”… și a reușit.

Teodora Enache Brody

 

În acest cuib, turiștii se simt acasă. Și cred că și publicul are acest gust.

Cînd locuiam în Bucuresti, mergeam adeseori și îmi beam cafeaua la Green Hours.

Voicu era la masă, lucra, zîmbea charismatic… Otto era și el acolo, la picioarele lui…

Și simt că e încă acolo. Abia aștept sa merg pe 1 septembrie să îi cînt.

Teodora Enache Brody

 

”Noi căutăm să aducem atît artiști consacrați – și sînt mai mulți artiști superconsacrați (iartă-mi folosirea superuzitatului „super“) – cît și artiști tineri, emergenți, cărora le întrevedem traiectorii serioase. Și în sensul acesta cred că avem mînă bună.”

 

(Voicu Rădescu – Dilema Veche, 2017)

Mai multe detalii despre program: Greenhours.ro
Bilete: Bilet.ro

Lasă un comentariu