Skip to content Skip to footer

Ideo Ideis #17, din nou pe străzile din Alexandria

ideo-ideis-17-2022-alexandria

(re)vederea la festival, momentul pe care toți cei 150 participanți Ideo Ideis l-au așteptat timp de mai bine de-un an, s-a întâmplat luni, pe 15 august, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria. Trupele de teatru de liceeni au început să sosească în oraș încă de la primele ore ale dimineții și odată cu ele, atmosfera de festival s-a instalat pe străzile orașului. Până duminică, pe 21 august, adolescenții vor parcurge un întreg proces de învățare, ghidați de peste 30 de artiști care le vor deveni, începând de astăzi, traineri și mentori. Alături de ei, comunitatea din Alexandria va (re)trăi experiența Ideo Ideis, prin intermediul unui amplu program de evenimente artistice dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Programul Ideo Ideis #17 este disponibil online, pe: ideoideis.ro/festivalul-program17

„Mă bucur enorm că suntem cu toții aici, în orașul în care s-a născut Ideo Ideis, și-n care ne întoarcem după doi ani dificili. Doi ani provocatori, care ne-au îndemnat să găsim curajul de a (re)imagina acest festival, locul vostru – al tinerilor, în acest festival, dar și locul nostru ca festival în comunitatea din Alexandria”, a declarat luni seară Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis, pe scena Galei de deschidere.

Pentru adolescenții din cele 10 trupe de teatru selectate la această ediție, urmează patru zile de explorări personale prin teatru și arte alăturate. Fiecare participant va trece prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, film, fotografie, scriere creativă, muzică, make-up de teatru si multimedia – artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți.

În paralel, comunitatea din Alexandria va (re)trăi experiența de festival prin intermediul spectacolelor, proiecțiilor și activităților programate în oraș până pe 21 august. Seria de evenimente a debutat chiar în prima seară cu Sara/Mara, o producție Apollo 111, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, care a umplut sala Centrului Multifuncțional pentru Tineri, semn că toți iubitorii de teatru din Alexandria au așteptat cu nerăbdare întoarcerea festivalului la formula care l-a consacrat. Marți, de la ora 20:00, spectatorii vor urmări aici 8 tați, un spectacol al Teatrului de Stat din Constanța, în timp ce seara de miercuri va fi rezervată spectacolului Efecte secundare, producția teatrului unteatru, în regia lui Vlad Bălan. Selecția de spectacole prezentare în primele zile (re)aduce la Ideo Ideis foști participanți, deveniți între timp actori și regizori profesioniști.

Vineri, de la ora 20:00, se va juca în premieră absolută spectacolul comunitar Am făcut ce s-a putut, o producție Ideo Ideis, regizată de Matei Lucaci-Grunberg, care aduce în scenă poveștile orașului, cu ajutorul unui mix de actori profesioniști și neprofesioniști din Alexandria. Pe o scenă fără decor – fără repetiții și fără să fi citit textul în prealabil, Șerban Pavlu va juca sâmbătă seară Iepurele Alb, Iepurele Roșu – un spectacol care nu se va mai repeta niciodată în această formulă.

Pentru iubitorii de film, Ideo Ideis a pregătit o selecție de 6 titluri noi și foarte apreciate, semnate de regizori români invitați la Alexandria în perioada festivalului. Accesul spectatorilor la proiecțiile din programul Cinemateca târzie este gratuit. Filmele vor rula în fiecare seară, de la ora 22:00, în Parcul Vedea, acolo unde, pe timp de zi, copiii vor avea parte de un program al lor, cu spectacole și activități creative pentru întreaga familie.

Activitățile dedicate locuitorilor orașului Alexandria vor continua și după încheierea festivalului, prin intermediul Laboratorului Ideo Ideis – un spațiu dedicat dezvoltării personale și comunitare prin teatru și arte alăturate. Programul își propune să faciliteze accesul la informație de calitate și la experiențe de formare relevante și esențiale definirii identității și orientării în viață a tinerilor.

„Laboratorul Ideo Ideis duce mai departe procesul de revitalizare culturală a orașului nostru început de Ideo Ideis Festivalul. Ne propunem să facem asta cu ajutorul instrumentelor pe care le-am perfecționat în 17 ani de festival. Diferența este că, de data aceasta, putem asigura un flux continuu de evenimente pe o durată mai îndelungată, în cadrul Centrului Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, noul nostru spațiu de joacă.’’, subliniază Silvia Ciubotaru (Guță), coordonatoarea programului lansat în luna iulie în Alexandria. „Deocamdată, pilotăm un proiect de dezvoltare personală și comunitară până la finalul anului, cu finanțare din partea Primăriei Alexandria. Și deja observăm cum se consolidează comunitatea de voluntari, participanți și spectatori ai Laboratorului Ideo Ideis, ceea ce ne bucură și ne dă speranță că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine.”, adaugă Silvia.

Locuitorii orașului Alexandria care încă nu s-au întâlnit cu Laboratorul Ideo Ideis vor avea parte de o prezentare a programului miercuri, pe 17 august, după spectacolul Crina și păpușile vorbitoare, programat în Parcul Vedea. Tot aici, joi seară, de la ora 20:00, publicul este invitat să participe, cu acces gratuit, la o audiție de teatru sonor oferită în cadrul Laboratorului de echipa Teatrului Improbabil.

Cum răspunde arta la problemele vieții de zi cu zi? Joi, de la ora 21:00, Silvia Ciubotaru (Guță) va căuta răspunsuri alături reprezentanții U.N.A.T.C. – prof.univ.dr. Liviu Lucaci și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, invitați la discuție împreună cu Alexandru Ivănoiu și Ilinca Prisăcariu, doi dintre oamenii din spatele proiectului Teatrul Improbabil.

Mai multe detalii despre Laboratorul Ideo Ideis sunt disponibile pe ideoideis.ro/laboratorul.

Lasă un comentariu