Skip to content Skip to footer

Ideo Ideis #18 în 18 idei & concluzii scurte de la Liviu Romanescu, directorul festivalului

Ideo Ideis Festivalul #18, la linia de start! 8 zile de teatru, film, muzică, dezbateri și ateliere, între 11 și 18 august, în Alexandria.

Așa sună titlul unui e-mail primit de la Alexandra (care, la cât de prinsă e cu festivalul, își mai greșește numele și se mai semnează uneori și Alexandria). Așa vor arăta următoarele opt zile. Asta știm. Dar cum au arătat 18 ani de festival, dacă ar fi să vorbești despre ei repede-repede, lăsând să iasă în față adrenalina unor senzații, experiențe, amintiri, faze, fraze, idei? Și asta știm. Sau știe cel mai bine Liviu Romanescu, directorul festivalului, care reconstruiește din 18 flashback-uri câteva imagini puternice, trăite și simțite.

 1. Comunicarea este cheia.
 2. Suntem cei mai buni.
 3. IDEO IDEIS… ca și cum ne-am văzut ieri.
 4. În august, toate drumurile duc la Alexandria.
 5. Majoratul creează responsabilități.
 6. N-avem buget.
 7. S-a băut, dar s-a și muncit.
 8. Suede – Beautiful Ones – imnul „neoficial” al festivalului și emoția care se simte când începe în sală înainte de Gala de Deschidere sau închidere
 9. Vino să ne vezi cum creștem – sloganul meu preferat din toate edițiile de festival. Și am tot crescut și am tot strâns momente de ținut minte, după cum și urmează:
 10. Când au tăiat niște muncitori un cablu de curent. A picat lumina în Casa de Cultură in mijlocul spectacolului unei trupe de adolescenți. S-a făcut sesizare, s-a reparat. A repornit curentul. A repornit spectacolul după o pauză. Apoi au lucrat in alta parte muncitorii și au tăiat din nou același cablu, dar în alt loc.
 11. Când au mutat băieții de la departamentul tehnic (Shtangaboyz) sala de spectacol, cu tot cu reflectoare și pantaloni negri, din Casa de Cultură la Sala Polivalentă overnight.
 12. Bucuria când am vizionat clipul trimis de către Jeremy Irons pentru participanții Ideo Ideis.
 13. Momentul în care am cerut-o pe Denisa în căsătorie la Festival.
 14. Trainerii care de 18 ani servesc cina participanților într-una dintre zilele de festival.
 15. Când mi-au dat lacrimile văzând bucuria și emoția unei trupe pe scenă. Adevăr. De ambele părți.
 16. Când am simțit aprecierea și respectul unei trupe căreia îi eram trainer.
 17. Să legi relații de prietenie cu colegi de breaslă și să vezi că-ți sunt împărtășite valorile.
 18. Încălzirile de dimineață cu toate trupele pe un teren de sport. (Tinerețe…)

Cine este Liviu Romanescu

Actor, producător și co-fondator al companiei Vanner Collective, un hub artistic româno-britanic. Este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București și al The Oxford School of Drama. Experiența lui în teatru include spectacole precum „Captain Amazing”, de Alistair McDowall (unteatru), „LUNGS”, de Duncan Macmillan (Teatrul ACT), „Biloxi Blues”, de Neil Simon (Teatrul Național din București), „Monster”, de Duncan Macmillan (Centrul de Teatru Educațional Replika). Din 2021 este Directorul Ideo Ideis Festivalul de teatru tânăr, proiect din echipa căruia a făcut parte încă din 2007.

Lasă un comentariu