Skip to content Skip to footer

În februarie și martie, copiii din Râșnov participă la „Biosfera în mișcare” în pas de dans contemporan

Lunile februarie și martie aduc comunității din Râșnov proiectul comunitar de educație artistică și de mediu „Biosfera în mișcare”, ce își propune să creeze un context artistic pentru discutarea problemelor de mediu cu copiii.

În perioada următoare vor avea loc o serie de de spectacole-atelier, urmate de un dialog cu copiii participanți, între 7 și 10 februarie, la Cinema Amza Pellea, o serie de ateliere experiențiale între 6 și 10 martie la Liceul Tehnologic și un performance deschis întregii comunități din oraș pe 18 martie.

„Biosfera în mișcare” a adus în atenție relația cu mediul înconjurător văzută și povestită prin filtrul a 12 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani. Gândit pentru a completa informația pe care copiii o primesc în cadrul orelor de științe ale naturii, demersul a antrenat un grup de elevi din clasele primare ale școlilor din Râșnov pentru realizarea unui spectacol de dans contemporan alături de trei dansatori profesioniști și un educator de mediu.

Astfel, dincolo de explicarea efectului de seră și a potențialelor consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale, perspectiva artistică din care se discută problemele de mediu îi ajută pe cei mici să își conștientizeze aportul în imaginarea de soluții în ceea ce privește criza climatică și îi încurajează să le pună în practică.

„Este fascinantă interacțiunea dintre adulți și copii într-un mediu non-formal. Observ cum atitudinea lor jucăușă le deschide oportunități de învățare autentică prin mișcare, chiar dacă purtăm dialoguri lejere despre lucruri serioase. Învățăm împreună cum să navigăm teme actuale prin curiozitate și ascultare, apoi exprimăm soluțiile prin mișcare. Mă bucură mult experiența de bine de la Râșnov și cred că Biosfera în mișcare poate fi un parcurs inovator și pentru restul orașelor din jurul Brașovului.” spune Oana Băluță, performer și co-facilitator

Încă din luna decembrie, copiii au colaborat cu facilitatorii în cadrul unor ateliere de cunoaștere și introducere în lumea dansului și a educației de mediu pentru a crea narativul și coregrafia spectacolului a cărui scenografie este creată de un artist vizual din materiale reciclate. Proiectul le-a oferit elevilor participanți șansa de a își pune în practică soluțiile identificate la provocări actuale și care îi afectează în mod direct, cum ar fi poluarea râului Ghimbășel, într-un context plin de speranță, responsabilitate, grijă și solidaritate.

“Printre amenințările identificate s-au numărat deșertificarea, impactul folosirii îngrășămintelor chimice, braconajul, folosirea plasticului în exces, aruncarea gunoaielor în apă și poluarea aerului. În cadrul descoperirii de soluții s-a vorbit foarte mult despre reciclare și reutilizare, despre cât de important este să înțelegem care este impactul acțiunilor noastre în mediul înconjurător și cel mai important, concluzia cu care și încheiem reprezentația noastră – soluția nu poate veni decât în contextul lui ÎMPREUNĂ. E nevoie să ne unim energiile pentru a schimba cu adevărat ceva.”- Anamaria Guguian, performer și co-facilitator.

Pornind de la 4 tablouri: litosfera, biosfera, hidrosfera și atmosfera, copiii au aflat despre fiecare în parte în 3 etape: descrierea mediului, amenințările în contextul actual și potențiale soluții pentru a proteja aceste sfere. Apoi participații au explorat corporal imaginile din tablouri, dar și cele pe care le-au adus în discuție și au întrupat diverse elemente din natură: flori și fluturi care zboară printre acestea, straturi de litosferă care se mișcă în slow-motion, animale vesele și animale în pericol, valuri etc.

Sunt încântat de copii, spectacolul nostru s-a transformat din a fi perceput ca o joacă într-un spectacol pentru care copiii au implicare și pasiune. Ne susținem toți pe toți și suntem mândri de munca noastră.

Amar Romașcan, performer și co-facilitator

În cadrul reprezentațiilor, inclusiv elevii spectatori și restul comunității vor fi implicați într-o manieră ludică la dialoguri despre eco-responsabilitățile și eco-oportunitățile ce derivă din faptul că Râșnovul se află în vecinătatea unor arii protejate.

„Biosfera în mișcare” este creat și implementat de grupul de inițiativă Biosferele, format din Anamaria Guguian, performer, coregraf și fondatoarea I Dance You, proiect de educație prin mișcare și dans-terapie, Luminița Tănăsie, educator de mediu, specialist comunicare și educație, cu o experiență de 18 ani în organizații și proiecte de conservarea naturii și Oana Băluță, performer & director artistic pentru asociații culturale, fondatoarea Madira, proiect de susținere a mamelor artiste.

Parteneri media: Radio România Cultural, Kiss FM Brașov, IQads, Spotmedia, PRwave, Iqool, Happ.ro, clopotel.ro, suntparinte.ro, Qbebe, Biz Brașov, brasovstiri.ro, NewsBV, La pas prin Brașov, danielurda.ro, fwdBV.

Lasă un comentariu