În ultimul timp pare că asistăm la o mișcare culturală care scoate femeia din rolurile tradiționale. În numele pământului (2023) vorbește despre rural, feminin și ostracizare. Cât de frică să-ți fie de o femeie?
În numele pământului e genul de titlu care mă face să mă gândesc. Se referă la pământ țărână, pământ concept fizic sau la Mama Pământ? E un titlu care îmi apasă butoanele sinesteziei. Simt mirosul reavăn de ogor abia arat. Văd bolovanii ușor jilavi. E o căldură aproape maternă în țărâna răvășită. Interesant e că filmul tratează toate temele adiacente conceptului central. Pământul este viață, iar viața de dată de femeie.
Iubesc temele tradiționale din literatură, la fel de mult cum iubesc filmul polonez. La baza filmului În numele pământului stă romanul Țăranii de Władysław Reymont. Ce-i drept, Reymont se duce mai wild decât Rebreanu. Regia e semnată de Dorota Kobiela și Hugh Welchman. Chiar dacă traducerea în română nu respectă titlul original, nu văd o problemă. În mod normal m-ar fi deranjat. În cazul de față cred că e mai potrivită decât originalul.
Polonia rurală a secolului XIX
Când auzi sat din secolul XIX la ce te gândești? Răspunsul pe care îl propune În numele pământului este clevetire. Jagna (Kamila Urzędowska), o țărăncuță de 19 ani alege să-și trăiască viața după propriul ritm, unul care se îndepărtează de convingerile tradiționaliste ale epocii. Fata încearcă o adevărată revoluție romantico-sexuală într-un sătuc ai cărui locuitori sunt obsedați de pământ și avere. Vedem o comunitate cât se poate de viciată, unde mama preotului ajunge să fie un adevărat inchizitor.
Fiind „coaptă”, mama ei decide să o vândă pe 6 hectare de pământ celui dintâi gospodar, Byrona, rămas văduv, de curând. Bineînțeles că spectatorul se așteaptă la asta. Surpriza este iubitul Jagnei pe care îl descoperi după ce te duci să vezi filmul. Bine, ai mai multe surprize în film, inclusiv finalul care e demn de cartea Silviei Federici, Caliban și vrăjitoarea.
Țărână și femei
Filmul abordează temele autorilor noștri moderni. Pare inspirat de Rebreanu și Preda. Ce-i drept, Reymont scrie înaintea alor noștri și puțin mai pe larg. Țăranii e o tetralogie bazată pe cele patru anotimpuri, metaforă la viața satului. Filmul, însă, alege să vorbească despre femeie. Ea se află în jurul acțiunii și ia locul pământului, sau e asimilată cu el.
Tu pentru mine ești ca țărâna; ca pământul ce sfânt.
Toată acțiunea se învârte în jurul Jagnei care este tipologia femeii care refuză să se conformeze. Femeia născută să facă lumii în ciudă. E frumoasă, pasională, blândă și artistă. Măritișul nu intră în dorințele ei, devine chiar o povară care îi va aduce în cele din urmă eliberarea supremă. La drept vorbind, este varianta evoluată a tuturor țărăncuțelor din literatura română.
La fel ca multe alte ecranizări contemporane, În numele pământului aduce în discuție teme precum condiția femeii în societate, patriarhat, falsă credință, misoginie internalizată. Întrebarea care rămâne după ce îl vizionezi este: Cât de frică îți este de o femeie?
Jagna este vocea femeilor libere care ajung să fie ostracizate de societate. Este femeia arsă la Inchiziție. Este Pământul cel Sfânt.
P.S.: Tot filmul e pictat și animat.