Skip to content Skip to footer

Inovația în artă în cadrul festivalului NOVA, susținută de IQOS

În perioada 5-8 decembrie 2022, în spațiul de la Platforma Wolff, parte din circuitul festivalului NOVA, IQOS, partener al festivalului pentru prima dată, va susține o serie de evenimente și workshop-uri care explorează relația strânsă dintre inovație, artă și tehnologie.

Artiști români și străini vor susține 4 spectacole, câte unul în fiecare zi, de la ora 20:00, într-un cadru atipic, în care vor fi montate două instalații inovatoare. Cei care vor participa la evenimente vor avea șansa să-i întâlnească pe artiștii: Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj.

Astfel, la Platforma Wolff, vor fi montate două instalații speciale, menite să schimbe complet dinamica spațiului: ZiMMT 3D Sound Lab, o instalație de sunet 3D dezvoltată de centrul german de artă imersivă, muzică și tehnologie, ZiMMT, din Leipzig, precum și instalația de lumini reactive la sunet, WONDER, creată de artiștii Alexandros Raptis și Andrei Cozlac.
Obiectivul acestor evenimente este de a le oferi o experiență inedită participanților și membrilor comunității, dar și de a crea un context deschis experimentului creativ, prin alăturarea dansului, a muzicii 3D și a efectelor de lumini. Publicul este invitat să ia parte la un proces de explorare-cercetare a instalațiilor de către artiști cu preocupări diferite, reuniți de dorința de a descoperi posibilitățile pe care le pot oferi aceste instalații. În plus, între 6 și 8 decembrie, între orele 14:00-16:00, cei care vor să afle mai multe despre construcțiile audio tridimensionale pot lua parte la workshop-ul susținut, în același spațiu, de Felix Deufel, inițiator al centrului creativ ZiMMT.

Parteneriatul dintre IQOS și NOVA descrie întâlnirea a două entități pentru care inovația și creativitatea reprezintă deopotrivă punctul de plecare, dar și destinația tuturor demersurilor lor.

„Prin parteneriatul cu NOVA, IQOS continuă să fie alături de comunitatea creativă din România și să susțină proiecte aflate la intersecția dintre artă și inovație tehnologică, pe care le-am adus mai aproape de publicul larg, dar și de utilizatorii noștri. Festivalul NOVA este o bună ocazie să pătrundem într-un nou univers al artei, mai conceptual și mai experimental, iar acest lucru este posibil prin inovație, creativitate și tehnologie, valorile care caracterizează brandul IQOS.” – Denys Strobykin, Director Marketing & Digital la Philip Morris România

Primul spectacol, din 5 decembrie, va fi susținut de Alexandros Raptis, artist pasionat de regia de teatru, light design și compoziția muzicală, și de Andrei Cozlac, artist video experimental. Aceștia au creat instalația WONDER, în care lumina și sunetul interacționează pentru a crea instanțe spațiu-timp care suscită imaginația participanților și îi ghidează să-și creeze propriul fir narativ interior. Instalația va rămâne la Platforma Wolff în toate cele 4 zile de evenimente din cadrul ZiMMT 3D Sound Lab pentru a adăuga o nouă dimensiune spațiului și celorlalte experiențe.
În 6 decembrie, participanții vor porni într-o călătorie de autocunoaștere prin intermediul muzicii și dansului, ghidați de coregrafa Judith State și de muzicianul Radu Dumitriu. Artiștii se vor folosi de instalația de lumini, precum și de instalația de sunet 3D, pentru a adăuga universului vizual și sonor creat de acestea straturi din istoria personală, printr-o experiență participativă, în care publicul va avea un rol important.

Seara de 7 decembrie le oferă fanilor trupei Rockabella șansa de a asculta cel mai recent album al trupei, INvulnerabili, mixat live în format sonor tridimensional de Bogdan Moroșanu, unul dintre membrii trupei. Prin adaptarea pieselor la formatul multi-channel al instalației, acestea vor genera o experiență muzicală complet diferită de cea a unui concert live sau intermediată de un sistem stereo.

În 8 decembrie, Felix Deufel, inițiatorul ZiMMT, și Nikhil Nagaraj, sound artist, vor prezenta la Platforma Wolff o parte dintre rezultatele proiectului If we vanish – In search of natural silence. Cu acest proiect, cei doi artiști și echipele lor și-au propus să întregistreze cât mai fidel sunetele celor mai sălbatice zone din India, unde poluarea sonică și intervenția umană încă nu au ajuns. Rezultatul demersului lor s-a concretizat în înregistrarea a peste 434 de ore de sunete.

În universul creat de cele două instalații, publicul va putea păși într-unele dintre ultimele locuri sălbatice din lume, se va putea cufunda în pădurile tropicale din sudul și nord-estul Indiei sau în peisajul montan arid din Himalaya și va explora trei tipuri diferite de sunet: biofonie – produs de factori non-umani, geofonie – sunet natural non-biologic și antropofonie – zgomot generat de om.

Accesul la workshop-urile și performance-urile organizate de NOVA în parteneriat cu IQOS este permis doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Lasă un comentariu