Skip to content Skip to footer

Intervenții: Miki Velciov – al doilea insert din seria LOST SIGNAL

Dacă prima expoziție din seria LOST SIGNAL trata cazul unei Recuperări: Eugenia Mureșan, cea de-a doua identifică intervenția artistică ce apare sporadic în spații naturale izolate sau spații greu accesibile publicului.

LOST SIGNAL. Acolo unde telefonul mobil își pierde semnalul.

Primele imagini pe site-ul public al artistului Miki Velciov sunt cadre surprinse cu un obiectiv macro a firelor de iarbă proiectate în prim-plan peste o intervenție antropică, ușor identificabilă ca fiind a autorului. Este vorba de intervențiile site-specific, care pot fi privite dintr-un singur punct (privilegiat) pentru a fi experimentate în spiritul gândit de Miki Velciov. Dar cum acestea sunt realizate deseori în locuri foarte greu accesibile oricărui amator de artă, de cele mai multe ori ele pot fi văzute sub forma unei documentări, într-o serie fotografică sau a unui video, în care adesea artistul apare și se mișcă în cadru pentru a dezvălui privitorului structura reală a instalației, care la prima vedere este un trompe l’oeuil, sub forma unei imagini 2D. Abia la o privire atentă, vraja trompe l’oeuil -ului se sparge rapid, dezvăluind caracterul tridimensional al lucrării artistice.

Intervențiile lui Miki Velciov se situează la granița dintre instalație de artă, activism pentru conservarea mediului natural și arhitectură verde.

Preocupat de conservarea spațiului natural și de efectele factorilor antropici (precum exploatările petroliere, de minereuri și cultivarea monoculturilor) în expansiune accelerată, Miki Velciov își propune explorarea unor spații naturale cât mai dificile logistic. Rezultatele muncii lui sunt ingenios puse în scenă, prin minime resurse materiale, care necesită adesea calcule precise, pornind de la măsurători în plan, la fața locului, coroborate apoi cu unghiuri de lumină, cu direcția curenților de aer, sau de apă, cu poziționarea optimă în funcție de punctele cardinale etc. Toate acestea cer stăpânirea unor noțiuni legate de fizică, geografie, geologie, matematică, perspectivă, anamorfoză și o bună observație și orientare în spațiul natural, neindexat pe google maps.

Expoziția de la MNȚRplusC este o compilație de imagini și materiale video care prezintă, sub formă de studii de caz insulare, preocupările recente ale artistului legate de conservarea spațiului natural prin intervenții artistice. Alături de aceste exemple de tip land-art, expoziția conține un interviu video realizat în vara anului 2023, sub forma unei discuții libere în atelier între curatoare și artist.

site | facebook | instagram

Lasă un comentariu