Skip to content Skip to footer

Interviu cu Cosmin Perța: „SwordS este un spectacol imersiv de muzică, artă video și poezie și încearcă să activeze cât mai multe simțuri.”

Înainte de ediția de duminica aceasta pentru care găsești bilete aici, am stat de vorbă cu Cosmin Perța, unul dintre inițiatorii sWORDs. despre spațiul pe care îl ocupă spoken word-ul în București, diversitatea artiștilor și recepția publicului față de eveniment.

Despre sWORDs – Spoken Word Sessions, eveniment care împletește spoken word-ul cu elemente audiovizuale lunar în Control v-am povestit pe larg – aici.

Pentru început, ce ne-ai putea spune despre SWORDS ca proiect? Care a fost gândul care a pus această idee în mișcare?

Gândul a fost comun, a pornit de la Iulian Morar și de la mine, am avut un spectacol împreună la un moment dat, când ne-am și cunoscut, și a ieșit atât de bine încât ne-am promis să îl repetăm. În urma unor discuții ne-am dat seama că era nevoie de un spațiu pentru tipul acesta de performance. În momentul acela nu exista un astfel de spațiu, chiar dacă mai apăreau diverse manifestări disparate de spoken word sau performance, așa că am decis să îl creăm noi. Așa s-a născut SwordS (denumirea îi aparține lui Iulian), dintr-un brainstorming în care fiecare a pus pe masă idei, competențe, relații și fiecare a contribuit și contribuie constant în zona sa de expertiză pentru a crea un concept și un show relevante. Ni s-au alăturat Oana Popa (Marketing și PR), Mihai Velcescu (Graphic Design) și Andrei Mușat (Foto) și cam asta e toată echipa. Avem planuri mari, dincolo de sezoanele SwordS deja cunoscute vrem să extindem conceptul și să aducem și mai multă atenție asupra ideii de performance și spoken word contemporan. Urmăriți-ne pentru vești toamna aceasta.

 

Scena de spoken word a evoluat mult în ultimii ani, formându-se un nucleu puternic în Cluj, dar mai există și alte proiecte precum Strada Fără Nume în Timișoara. Cum simți scena locală în momentul ăsta?

E o scenă în expansiune și dezvoltare. Apar concepte, idei, voci noi, se face o trecere subtilă dinspre underground în mainstream și asta e îmbucurător. Totul e să existe suficientă energie pentru a dezvolta și menține flacăra asta. Efectele nu pot fi decât benefice, pentru artele performative, pentru poezia și muzica contemporane, pentru public. E momentul ca poezia să iasă din foaie pe scenă și să ajungă și la persoanele care habar nu aveau că poate să le placă poezia sau că poate să le comunice chestii mișto, tocmai pentru că erau blocați într-o percepție școlară a textului poetic, care, în fapt, nu are nimic de-a face cu fenomenul poetic viu și contemporan.

 

Dacă spoken word-ul era până acum o manifestare artistică pe care o întâlneam în bule literare, prin evenimentul din Control, acesta acum ajunge la publicul larg, în mainstream. Cum au fost primite edițiile de până acum? 

Au fost primite cu suficient entuziasm încât să ne dea și nouă putere și energie să mergem mai departe și să vrem să diversificăm proiectul. Cel mai îmbucurător a fost faptul că publicul, dincolo de faptul că era și este numeros, vine din medii foarte diferite. Da, este un public consacrat de poezie, dar pe lângă el s-a adunat un public din zone care nu aveau contact direct cu poezia contemporană. Și la fiecare spectacol, pe lângă fețele unui nucleu de public constant apar fețe noi. Sunt chiar studenți care vin din alte orașe, unii dintre ei fac naveta lunar pentru a participa la SwordS, și asta e minunat.

 

Participând la câteva ediții SWORDS, am luat contact cu performeri foarte buni, diferiți, unii de care nu auzisem până atunci, cum ar fi Ronin Terente. Ce cauți la un performer atunci când vrei să faci selecția? 

Un performer trebuie să aibă un mix de ingrediente: să aibă prezență scenică, noțiuni elementare de retorică și joc actoricesc, o voce bună, să știe să-și performeze textele, să le interpreteze, să le „joace” pe scenă, nu să le „citească”, să aibă un mesaj actual și relevant, să se poată adapta la muzică, elemente vizuale, public, să poată colabora pe loc cu celălalt artist de pe scenă, să poată improviza când e cazul și, bineînțeles, să aibă texte mișto. Dar e nevoie de exercițiu pentru un performance bun, să-i vezi pe alții, să faci tu, să ai idei și să experimentezi, și SwordS pune la dispoziție un astfel de atelier. Mulți dintre cei care au fost deja pe scena noastră mi-au spus că au evoluat, că au învățat de acolo, pentru că nu e suficient să ai toate elementele dacă nu încerci să le combini, scena e un mediu care schimbă regulile jocului, așa cum nu orice text bun pe foaie e bun și pentru scenă, textele trebuie adaptate pentru scenă.

 Credit foto: Dirk Skiba

Am observat că anumite ediții au mai mult succes decât altele, devenind sold out până la data evenimentului. Cu ce ai vrea să rămână publicul la finalul serii? 

De obicei avem săli pline, dar există și cazuri în care cererea este mult mai mare decât capacitatea clubului, așa că se ajunge la sold-out. Sunt mulți factori aleatorii în joc, așa că de multe ori nu e foarte relevant acest sold-out, relevant e fluxul continuu de public. Și ei se întorc și aduc și pe alții pentru că într-adevăr rămân cu ceva la final. Probabil că fiecare rămâne cu altceva, subiectiv, legat de propria percepție și experiență, însă eu cred că mai toți rămân cu un gust, o voce, o atmosferă și uneori idei, senzații, impulsuri pe care vrei să le repeți pentru că ți-au făcut plăcere. Când se sting luminile și începe show-ul, chiar și noi, organizatorii și performerii, suntem transportați într-un alt spațiu, SwordS este un spectacol imersiv de muzică, artă video și poezie și încearcă să activeze cât mai multe simțuri. Chiar dacă nu îți place, ceva memorabil rămâne.

 

 Dacă ai putea descrie fiecare sezon SWORDS în trei cuvinte, care ar fi acelea? 

Sezon 1: entuziasm, căutare, experiment. Sezon 2: adaptare, evoluție, explozie.

 

Văd SWORDS ca un eveniment artistic nou pe scena din București. Unii oameni participă din afinitate pentru anumiți performeri, alții din pură curiozitate pentru concept. Din perspectiva de organizator, ce crezi că ar putea găsi în Control cineva care vine pentru prima dată și de ce ar trebui să revină?

De ce ar trebui să revină sau dacă ar trebui să revină, doar el știe. Însă ce ar putea găsi e simplu: în primul rând diversitate, nu favorizăm o anumită direcție poetică, încercăm să prezentăm puțin și bun din toate, debutanți și consacrați din toate zonele geografice, culturale, ideologice, artistice, de toate orientările și pozițiile. Apoi, senzația aceea unică pe care amestecul de poezie bună, muzică bună și proiecție spectaculoasă ți-o oferă, într-un mediu profesionist, cu sunet și imagine de calitate. Apoi, oportunitatea de familiarizare cu cele mai proaspete tendințe artistice, multi și transdisciplinare, în care artiști din zone diferite colaborează pentru un spectacol de calitate. Apoi, pentru că uneori poezia, amplificată de sunet și imagine, reușește să transmită lucruri pe care nicio altă artă nu le poate transmite și pentru că uneori vindecă și repară și dă energie. Și nu în ultimul rând, pentru că ce se întâmplă la SwordS nu se mai întâmplă pe nicio altă scenă de spoken word și performance din România. Există multe feluri de a face performance și spoken word, dar noi ne-am construit un stil al nostru, un brand dacă vreți, care seamănă cu spoken word-ul clasic, dar se duce puțin într-o altă zonă, cu o identitate proprie.

Am fost pe multe scene de spoken word, și în țară și în străinătate, și urmăresc cam tot ce se întâmplă, cel puțin în zona europeană și UK, și afirm în cunoștință de cauză că ce facem în Control e altfel, e diferit, utilizând, în principiu, cam aceleași elemente. E ca la vinuri, tehnica, formulele chimice, procesele sunt asemănătoare pentru a le produce dar rezultatele sunt foarte diferite în funcție de anumite ingrediente și mici detalii. SwordS e un vin pe care îl recunoști imediat, cu un buchet distinct, asta nu înseamnă că trebuie să placă tuturor, dar trebuie gustat ca să îți dai seama și să îl poți compara cu altele.

Credit foto: Liv Morphie 

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Foto deschidere interviu: Andrei Mușat

Lasă un comentariu