Skip to content Skip to footer

Interviu exclusiv cu Mihail, artistul cu care ne mândrim că a ajuns să cânte la Glastonbury

Cu ocazia sesiunilor MMB (Mastering the Music Business) am stat de vorbă cu Mihail, muzicianul pe care toată lumea îl recunoaște pentru hituri precum „Mă ucide ea”, „Who You Are” sau „Dorul mă ia” și care, anul acesta, a bifat una dintre cele mai mari realizări posibile în industria muzicală de astăzi – includerea oficială în line-up-ul Glastonbury.

Evenimentul e printre cele mai mari și prestigioase desfășurări de forțe din lume și include sute de nume din diferite zone ale muzicii, aducând în decursul timpului headlineri precum Elton John, The Rolling Stones, Metallica, Beyoncé, Jay-Z, Oasis, Radiohead sau Arctic Monkeys. În cadrul ediției din acest an, Mihail a fost invitat să susțină două concerte în zilele de joi și sâmbătă, după ce i-a cucerit pe selecționerii evenimentului cu sound-ul muzicii sale care îmbină elemente electrice, pop-rock, funk, alternative dar și electronice, „dărâmând” barierele geografice și reușind să devină un artist recunosc și de succes în mai multe state europene.

Cu ocazia MMB, am stat de vorbă cu Mihail despre această realizare extrem de importantă și despre cum vede el, în prezent, industria muzicală. MMB aduce zilele acestea la București cei mai importanți oameni din industria muzicală de la noi și din afară și oferă contextul multor dezbateri, masterclass-uri, precum și un showcase care se întâmplă în fiecare seară la Expirat și care e complet gratuit pentru publicul care dorește să participe.

Printre primele nume confirmate la MMB Showcase Festival se numără: Alanaire (Spania), Alone at Parties (România), Immortal Onion (Polonia), Michelle & Les Garçons (Franța), WOOMB (Bulgaria), Roadkillsoda (România), VEiiLA (Armenia), Kadjavsi (România), shishi (Lituania), GØK2 (Estonia).

Ce a reprezentat pentru tine includerea în line-up-ul Glastonbury? Cum ai sărbătorit vestea?

A fost ca o mare victorie. Deși am muncit mult pentru acest lucru, suntem foarte recunoscători pentru toată experiența în sine. Am sărbătorit vestea cu mai multe repetiții și cu mult mai multă muncă.

Care e istoria ta personală cu festivalul? Ai mai ajuns la Glastonbury, ca spectator?

Doar am auzit de el, de imensitatea lui, dar ceea ce-mi imaginam eu era încă mic față de dimensiunea lui reală. N-am avut ocazia să ajung nici măcar ca spectator, biletele fiind aproape mereu sold out în ziua în care se puneau în vânzare.

Ce artiști faini ai reușit să cunoști în backstage la această ediție?

The Tolstoys!

Cum ai fost primit de public acolo?

Am cântat la Toad Hall, o scenă cort, intimă și frumoasă. Inițial, oamenii stăteau pe jos, în iarbă, când am început să cântăm. Dar, după câteva piese, s-au ridicat și au dansat cu noi până la finalul show-ului. Între timp, s-a umplut și „sala”, iar pentru noi acest lucru a fost o victorie. Publicul a fost foarte cald și primitor – un public foarte pretențios, de altfel, fiind obișnuit să vadă an de an cele mai mari trupe din lume. Dar suntem foarte recunoscători pentru experiență.

Piesele tale au un succes foarte mare în afară. Ești des solicitat pentru concerte în străinătate. Ți se pare că ai început să fii mai solicitat în plan internațional decât în România?

Mi-ar fi plăcut să spun că da, dar nu este cazul. În continuare, sursa principală a cererilor vine din România. Pentru a construi cererea în zona internațională, e nevoie de multă muncă și efort dedicat în această direcție, iar în momentul de față noi avem toată atenția concentrată pe România.

Un pic de noroc sau muncă grea și neîntreruptă – care e cheia spre succesul unui artist?

Exact așa: multă muncă, constantă, dar care uneori este egală cu plăcerea în sine de a face muzică. Niște noroc nu strică niciodată, niște sinceritate cu tine însuți, curaj să experimentezi și să ieși din zona de confort. Altfel, riști să creezi o închisoare subtilă în care stagnezi, în special în ziua de azi, când totul se schimbă atât de repede.

Cu ce artist (din toate timpurile) ți-ai dori să te poți întâlni și să poți colabora?

Sincer, încă nu am avut curajul să mă gândesc la asta. Sunt clar mulți artiști pe care-i admir, dar cred că cel mai mult mi-ar plăcea să stau de vorbă cu ei și, poate, să ne jucăm puțin în studio. Și de acolo vedem dacă iese pe bune o colaborare.

Cum vezi existența unui eveniment ca MMB pentru România? Care sunt speakerii pe care îți dorești să-i asculți?

Noi am ajuns să cântăm la Glastonbury datorită participării noastre la MMB. Anca Lupeș, fondatoarea MMB, a fost, de altfel, una dintre persoanele esențiale în participarea noastră la festival. Așa că, pentru noi, înseamnă incredibil de mult acest gen de eveniment, care ne-a deschis o ușă imensă. Pe partea de speakeri, merg să-l văd pe colegul meu Alex Coțofană, care-mi este și un bun prieten, și va fi o experiență nouă să-l văd pe el pe scenă, de data asta.

Ce urmează pentru cariera ta?

Momentan, facem sesiuni de zor. Fiind foarte concentrați pe muzica în engleză în ultimii ani, mi s-a făcut dor să scriu și să compun în limba română, ceea ce facem acum. Ideal, după această perioadă, va urma și un album cu piese doar în română, dar asta doar timpul ne va spune.

*

Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu