Skip to content Skip to footer

intro: synthwave @ Spotify

Echivalentul în sintetizatoare al muzicii epice sau un pretext pentru a compune could-be coloane sonore și în afara cinematografelor, synthwave-ul sună în primul rând ca un omagiu adus anilor ’80-’90 în muzica de SF, fantasy sau horror.

Gândit ca o introducere, intro: synthwave înseamnă puțin peste 50 de minute din genul muzical în care apare câte un alt „Celestial Breakdown” în discografia fiecărui artist, o completare a ultimului răspuns primit la întrebarea „Ce e aia synth?” – nesatisfăcătorul tot muzică electronică. Asociat cel mai adesea cu muzica arcade sau cu retropopul electronic, synthul este, dincolo de compresii și distort-uri, acea muzică care-și rupe temele din cele ale celebrelor chase scene-uri extragalactice, un eventual acompaniament sonor pentru un space western de odinioară. Așa cum este, chiar lipsindu-se de tematica science-fiction, în egală măsură și Kavinsky – Nightcall sau Testarossa Autodrive, respectiv cele mai ascultate piese din Gangstar Vegas sau Grand Theft Auto, independent de gameplay. 

Bright lights might blind my eyes

But the darkness is a harness to the high rise

ALEX, Ra (Broadway)

Pornind de la Tonebox, peste care ar putea fi sample-uit Alan Watts fără să pară scos din context, și continuând cu un synth ceva mai heavy, semnat de Carpenter Brut sau Perturbator, niște Gunship după ce s-a consacrat prin remixuri și a început să-și lanseze propria muzică, artistul de synth în permanentă tangență cu dark wave-ul sau noise-ul – Lorn, sau cel care face saxofoanele să sune mai degrabă ca muzică de joc video decât ca instrumentul jazz-coded, mai precis El Huervo, playlist-ul intro: synthwave redus la un singur cuvânt ar suna așa: dinamic. 

 Așa că ascultă intro: synthwave aici și lămurește-te dacă motivul pentru care ai lăsat-o mai moale cu muzica electronică – sau n-ai picat niciodată în ea – e că voiai mai puțin bumtsi bumtsi și mai mult fantezism.

Happ.ro vine în fiecare lună cu un nou playlist de ascultat pe repeat, pentru a ieși din monotonia propriului algoritmsau pentru a-ți reaminte de clasicele îngropate în prea multele piese salvate la favorite. Când „Discover Weekly” are o săptămână proastă, vrei să faci cunoștință și cu alte genuri muzicale sau simți că ai intrat în același loop de trei artiști, încearcă ce ți-am pregătit. Lista completă de playlist-uri Happ.ro este disponibilă aici.

Foto: Kruger Ono

Lasă un comentariu