Skip to content Skip to footer

Irina Rimes – 4 pași și 7 lecții către succes

Irina Rimes vine cu o serie de gold insights care să te călească, dacă visezi la o carieră de succes și vrei să te arunci în hăul industriei muzicale. 

Toate sunt extrase din interviul pe care Dan Fințescu i l-a luat Irinei Rimes @ Mastering the Music Business.

Succesul pare instantaneu, dar nu e. Nu există succes peste noapte! De ce are un artist succes? Pentru că produsul lui este bun și a venit la momentul potrivit, în locul potrivit, în contextul potrivit. Dar în spatele acestui produs sunt nopți de stat în studio, luni/ani de eșecuri.

Irina Rimes

Care au fost pașii Irinei Rimes către succes?

 

Pasul 1: Încercări & Eșecuri

Înainte de proiectul „Irina Rimes”, au existat proiecte care au dat greș – „Irina Rîmeș” și „Irra” (cu piese în limba engleză). Pentru proiectul „Irra” am venit cu bani de acasă. Am împrumutat de la bancă și de-abia acum vreo 2-3 ani s-a terminat creditul. Din acești bani am plătit pentru un contract în România – mă gândeam că ăsta e biletul meu către viitor și n-am dreptul să îl pierd. A fost un eșec!

Irina Rimes
Interviu realizat de Dan Fințescu

 

Pasul 2: Multă muncă în studio

Piesa de debut „Visele” (2016) a fost un hit. Însă până a reușit să o creeze împreună cu Andi Bănică, au existat multe ore de muncă în studio, multe piese scrise, zilnic. Eu eram nimeni, Andi era nimeni, dar eram doi copii aparent talentați. Producătorul nostru plecase, iar investitorul care a făcut studioul a zis că ne dă afară. Ne-am rugat de el să ne mai lase și i-am promis că muncim ca să plătim întreținerea la studio. Pentru asta făceam piese în fiecare zi.

Înainte să lanseze „Visele”, Irina scrisese deja piese pentru Inna, Antonia și Alina Eremia. Cum s-a întâmplat treaba asta? Eu scriam la primul meu album și pe atunci venea foarte des pe la noi pe la studio DJ Sava, căruia eu îi datorez foarte multe. DJ Sava vedea un potențial foarte mare în ceea ce scriam eu. Și a trimis „Iubirea noastră mută” și „Da’ ce tu” lui Alex Cotoi. Pe atunci, Cotoi era cel mai tare producător (și rămâne), producătorul la care voia să ajungă toată lumea. Lui Cotoi i-au plăcut foarte mult cele două piese și a decis să facă producția la ele. În plus, a chemat-o pe Irina la două sesiuni. Mi-am dat seama că dacă eu nu o să produc în sesiunile astea ceva măreț, nu o să mai continue. În momentul în care intri într-o sesiune cu un producător, trebuie să livrezi un produs foarte bun și trebuie să ieși cu piesa cel puțin la 80% gata.

Faptul că tu dai randament într-o sesiune, vorbește despre tine. Și atunci labelurile și producătorii o să te caute. Pentru că toată lumea în ziua de astăzi vrea pe cineva care lucrează bine și repede. Mi-am dat seama că trebuie să mă concentrez și să merg pe principiul „Punct ochit, punct lovit”. Am fost foarte bună în aceste sesiuni. Ca efect, mi-a mers foarte bine vorba și practic de acolo am început să devin writer.

În sesiunile cu Alex Cotoi, Irina Rimes a scos piesele „Bolnavi amândoi” și „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Poartă-mă”, unul dintre hiturile Alinei Eremia, „Dor de tine” pentru Antonia. Între timp mai plasase piesa Innei „Cum ar fi”.

 

Pasul 3: Primul hit

Andi a făcut piesa „Visele”. El a tras chitara, eu am tras vocea. A doua zi dimineața, la ora 6.00, Zagga (producătorul), după ce a lucrat toată noaptea la producție, ne trimitea video de la el din bloc cum răsuna „Visele” și zicea: „Asta o să fie hit!” Toată lumea din Quantum știa că piesa o să fie hit. Am mers atât de încrezători cu piesa asta, poate și energia noastră a contat, cert e că piesa a fost într-adevăr hit. Acesta a fost biletul meu spre cariera mea în muzică.

Când a ieșit piesa „Visele”, eu deja aveam vreo jumătate de album scris. Pentru că eu atunci sufeream din dragoste și muzica curgea foarte natural.

 

Pasul 4: Îndrăgosteală

Da, se pare că e posibil să ai și dragoste și carieră în același timp. Irina s-a îndrăgostit și asta a declanșat succesul ei. Pentru că a început să scrie versuri din suflet. În momentul în care am început să scriu despre iubirea mea, scopul meu nu mai era să am succes, ci să audă cel căruia îi scriu că îl iubesc. Așa a apărut primul meu album „Despre el”.

Partea frumoasă este că atunci eu lucram în studio cu acea persoană de care mă îndrăgostisem. Eu scriam o piesă, el scria răspuns. Am început să le și lansăm la un moment dat. Și unii oameni au găsit legătura dintre ele și așa s-a format un mic fanbase. Chestia asta a devenit atât de frumoasă încât am prins aripi.

 

Cum ajungi tu să ai succes în industria muzicală? – insights de la Irina Rimes

 

Lecția nr. 1: Scrie!

Epoca artiștilor care caută hituri prin înalte studiouri a cam trecut. Dacă dau piese unui artist, eu încerc să scriu pe personalitatea lui. Dar, e mult mai optim să îți scrii singur piesele. În primul rând, pentru că nu depinzi de nimeni. În al doilea rând, pentru că poți oricând să îți lucrezi piesele pe personalitatea ta.

Ca să scrii bine și repede, trebuie să exersezi, până reușești. După ce m-am îndrăgostit, mi-am dat seama că tema asta funcționează pentru mine. Am început să exersez scrisul în zona asta și să îmi găsesc un confort în a scrie repede.

De ce nu reușesc concurenții de la „Vocea României” să își construiască o carieră?

Pentru că nu scriu. Pentru că după ce termină „Vocea României”, așteaptă să vină cineva să facă ceva pentru ei. Dar nimeni nu o să facă nimic pentru tine, dacă TU nu începi să faci pentru tine.

În ce limbă scrii?

Am întâlnit o grămadă de oameni talentați care respingeau să scrie/cânte în română pentru că li se părea lame – și limba română și industria muzicală românească. Ei voiau să ajungă afară. Niciunul dintre oamenii ăștia nu a ajuns afară. Eu cred că trebuie să scrii și în română, și în engleză, și în toate limbile pe care le știi. Ideea e că trebuie să faci cât mai multe piese.

 

Lecția nr. 2: Ia-ți un manager!

Fără manager, poți să o dai în bară. Cum a dat-o și Irina Rimes în 2020 când a fost desemnată ambasador al Zilei Brâncuşi, iar apariția ei a generat un scandal. La acel moment, Irina nu avea manager, nu avea oameni care să aibă grijă de proiect și care să se ocupe de comunicare. A făcut un pas de capul ei și nu a fost pregătită. Nu am anunțat pe nimeni că mă duc la eveniment, intenția mea a fost să fac un bine. Am ajuns acolo și am văzut o cameră plină de presă. M-am panicat foarte tare. Au vorbit toți despre arta lui Brâncuși, cuvinte mari, iar eu mă simțeam foarte nelalocul meu în momentul acela. Am avut un moment de anxietate foarte mare, m-am bâlbâit până am găsit cuvintele să leg o idee.

A doua zi, pe toate rețelele sociale, pe toate publicațiile, mare scandal de genul „Irina Rimes – proasta României, cum poate asta să îl reprezinte pe Brâncuși?” Eu nu am vrut să fiu ambasador al lui Brâncuși, funcția mea acolo era să promovez un eveniment de cultură în rândul tinerilor care ascultă muzica mea. 4 zile a durat tot haosul. Mă gândeam că în acel moment cariera mea este la pământ. Deși nu voiam să mai merg la evenimentul care avea loc ulterior, partea frumoasă este că am fost și am ținut un discurs. Gabriela (asistenta Ministrului Culturii) mi-a spus că nu a văzut niciodată atâta lume la un eveniment cultural la Palatul Regal. Și ploua și era frig. Și oamenii stăteau și ascultau. Și mie îmi venea să plâng. După discurs, titlurile erau pozitive, pe ideea: discursul Irinei a învins ipocrizia de pe Facebook. Și m-am liniștit. După vreo 9 luni a trecut totul.

Am învățat că atunci când ești persoană publică, nu trebuie să fii singur niciodată. De unul singur poți să faci tot timpul greșeli, pentru că nu ai imaginea de ansamblu asupra proiectului tău. Trebuie să ai pe cineva care vede dintr-un punct neutru și te ghidează. Acesta a fost momentul în care eu mi-am dat seamă că nu trebuie să mă mai mișc în nicio direcție fără manager.

Irina Rimes

 

Lecția nr. 3: Fii tu, fii autentic!

Când businessul devine din ce în ce mai mare, din frica de a nu-l pierde, poți să devii un control freak și să te porți ciudat. Pentru că vrei să controlezi ce gândește lumea despre tine, cum te etichetează. Tu vrei să apari într-un anumit fel, dar nu-ți reușește tot timpul. Și începi să faci greșeli și se vede. Când nu mai ești tu, e o problemă. Mi s-a demonstrat asta în primul meu an la „Vocea României” când încercam să fiu ceva ce nu sunt. Tudor Chirilă m-a împuns cu remarca asta și avea dreptate. Și atunci, pe riscul meu, am început să fiu ceea ce sunt. Să nu îmi mai fie frică că sunt o fată care a venit de la țară și care nu are vocabularul lui Tudor Chirilă (tot timpul mă comparam cu el), să nu îmi mai fie rușine că familia mea nu este o familie de oameni intelectuali și că nici eu nu sunt vreo intelectuală. Să nu îmi fie rușine că nu am haine scumpe și așa mai departe.

Unul dintre biletele pentru succes este autenticitatea. Sinceritatea în muzica pe care o cânți este cea mai importantă. Din sinceritate se formează autenticitatea. Nu o să poți să transmiți un mesaj cuiva dacă îl minți. Sau poți să faci asta o dată, de două ori, dar nu la nesfârșit, pentru că la un moment dat te vei da de gol. 

Uite un exercițiu util: Descrie un sentiment sau o stare pe care o simți, doar prin verbe. Vei vedea că la final poți să faci o poezie doar din asta. Pe această bază poți chiar să faci o piesă. Ca să ajungi la aceste verbe sau la anumite cuvinte pe care le cauți pentru piesa ta, trebuie să cauți în interiorul tău, sincer. Pentru că dacă le iei din alte piese (de exemplu: mirosul pielii tale pe canapea/pe perna mea – le-am auzit de prea multe ori), devii plictisitor. Dar dacă începi să cauți în tine și să te gândești real ce te face să simți persoana, sentimentul, momentul, contextul, o să găsești exprimări și metafore noi, și așa o să devii autentic.

Irina Rimes

 

Lecția nr. 4: Găsește-ți o tehnică eficientă de scriere!

Tehnica o găsești prin exercițiu. Trebuie să scrii foarte mult. Trebuie să îți faci o rutină din a scrie zilnic.

Irina Rimes folosește 3 tehnici de scriere:

  1.  Scriu poezii când îmi vine. Dacă în momentul ăsta mă simt anxioasă, iau telefonul și scriu o poezie despre asta. Ulterior, le folosesc în sesiuni și fac piese din ele.
  2.  Intru în sesiune blank, fără nicio așteptare, niciun vers pregătit de acasă. Încep mereu de la instrumental și scriu pe loc ce îmi inspiră acel instrumental. Cu siguranță, la un moment dat, ajungi să faci ceva, un pian, o chitară, un beat.
  3.  Tehnica celor 20 de minute. Preferata mea. După ce s-a terminat sesiunea, mai stăm 20 de minute să încercăm o piesă. Dacă nu iese, plecăm. Așa au ieșit piesele „Pentru Totdeauna”, „Octombrie Roșu”, „S-a dus”.

 

Lecția nr. 5: Fii productiv în sesiuni!

La mine, după orice sesiune, trebuie neapărat să iasă o piesă. Până în momentul ăsta nu a existat nicio sesiune din care să plec și să nu am măcar o piesă. Și asta îi sfătuiesc pe toți să facă. Trebuie să fii productiv în sesiuni. Pentru că așa te sună lumea. Dacă nu ești productiv în sesiune, nu te sună nimeni.

Nu e mereu ușor să scrii, dar mă forțez. Și din forța asta ies câteodată hituri. Ai nevoie de disciplină și perseverență, chiar și atunci când e foarte greu.

 

Lecția nr. 6: Ieși din zona de confort!

La un moment dat, un artist care scrie foarte mult se plafonează. Și atunci ar trebui să iasă din tot ce a făcut până acum și să creeze ceva nou. Noul se găsește în căutări.

Ce faci când e prea mult?

Știu că vindecarea este în mine. Dar adevărul e că noi artiștii, sau cel puțin cei ca mine, ne căutăm drame, pentru că noi de acolo scriem. Și când nu e nicio dramă, inventăm, acum, pe loc. Toată viața mea e o dramă, iar eu mă inspir din ea.

Irina Rimes

 

Lecția nr. 7: Riscă!

Când primesc o idee trăsnită/riscantă, nu zic nu. O las să văd ce naște în capul meu. Iar dacă nu îmi vorbește de niciun fel, atunci o refuz. Dar dacă prinde sămânță în mintea mea, atunci o accept. O astfel de idee a fost apariția mea la „Urbanist Sessions”. Am stat să mă gândesc că e prea mare riscul, că o să îmi iau hate. Ce caut eu, una din mainstream, la Urbanist? Dar dacă îmi iese…

Eu mi-am dorit tot timpul să fiu o cântăreață de muzică urbană care face bani. Asta înseamnă că trebuie să fii cu un picior în urban și cu un picior în mainstream. Și atunci m-a ghidat această idee. Tot timpul am făcut muzică de radio, dar am încercat să fac și muzica aceea care îmi place mie, mai urbană. Așa am scos albumul „Pastila”.

Ideea e că trebuie să îți asumi riscuri. Cine nu riscă, nu bea șampanie!

Fotografiile sunt preluate din sesiunea foto Mastering the Music Business și de pe pagina oficială a Irinei Rimes, cu excepția foto deschidere articol – DWMT Sessions (Iulia Sturzu & Adrian Scutariu).

Lasă un comentariu