Skip to content Skip to footer

Jo Nesbø și Harry Hole se întorc, cu două cazuri tulburătoare

Celebra serie Harry Hole, scrisă de nu mai puţin celebrul autor norvegian Jo Nesbø, continuă la Editura Trei cu volumele şapte şi opt: „Omul de zăpadă” şi „Leopardul”.

În „Omul de zăpadă”, inspectorul Harry Hole pornește pe urmele unui ucigaș în serie norvegian. Într-o noapte, după prima ninsoare, Jonas se trezește și descoperă că mama lui a dispărut. N-a lăsat în urmă decât eșarfa roz pe care i-o dăruise de Crăciunul trecut, purtată acum de un om de zăpadă apărut inexplicabil în curtea casei. Harry Hole bănuiește că există o legătură între scrisoarea suspectă pe care a primit-o și dispariția femeii. Cazul se complică în momentul în care se conturează un tipar: în ultimii zece ani, au dispărut 11 femei — toate, în ziua când a căzut prima zăpadă. Însă este vorba despre un ucigaș care-și face propriile reguli… și sparge tiparul numai ca să mențină jocul interesant, pe măsură ce-l atrage pe Harry tot mai adânc în plasa lui de păianjen.

Cu personaje creionate genial și suspans din belșug, Jo Nesbø oferă cititorilor cel mai înspăimântător caz din serie — un caz care-l va împinge pe Harry Hole până la limita sănătății mintale.

„Jo Nesbø explorează cu o încântare îndârjită cele mai întunecate minți criminale și-și plasează ucigașii unde te aștepți cel mai puțin“, scrie Vanity Fair.

În „Leopardul”, Harry Hole s-a retras în Hong Kong, ascunzându-se de trauma ultimului caz în sălașuri sordide de opiomani, când la Oslo sunt descoperite două tinere ucise, ambele înecate în propriul sânge. Un singur om poate ajuta poliția să-l prindă pe criminal. Însă inspectorul Harry Hole nu vrea să fie găsit. Dar boala tatălui său îl readuce acasă. N-are nicio intenție să se implice în caz, însă când ucigașul lovește din nou, instinctele lui Harry preiau controlul. Și curând găsește firul roșu care leagă cele trei victime… însă totul are un preț!

„Cel mai chinuit și mai convingător erou din ficțiunea polițistă. Vai, nu există armură destul de puternică să-l apere pe Harry de demonii lui sau pe noi, ceilalți, de Harry”, comentează Booklist.

„Leopardul vă răsplătește cu un final mai neașteptat și mai stimulativ decât orice alt thriller din trecutul recent”, susține și San Francisco Chronicle.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s‑au vândut în peste 50 de milioane de exemplare și au primit numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, „Omul de zăpadă”, a fost realizat filmul omonim, iar romanul „Vânătorii de capete” a stat la baza filmului omonim, lansat în 2011 și nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanele „Fiul”, „Vânătorii de capete”, „Regatul”, duologia „Sânge pe zăpadă” și „Soare în miez de noapte”, precum și primele opt volume din seria Harry Hole: „Liliacul”, „Cărăbușii”, „Pasărea cu piept roșu”, „Nemesis”, „Steaua diavolului”, „Mântuitorul”, „Omul de zăpadă” și „Leopardul”.

 

Lasă un comentariu

0/100