Skip to content Skip to footer

JOYCUT – trio-ul italian care a colaborat cu Robert Smith, Brian Eno sau The Chemical Brothers cântă în premieră la Electric Castle

JOYCUT este un avanpost muzical creativ născut în Bologna. Proiectul este denumit după piesele „Joey”, de pe albumul „Time of No Reply” al lui Nick Drake, și „The Final Cut” de la Pink Floyd.

Infiintati in 2003, JOYCUT au vizitat 3 continente, 74 de țări, 216 orașe, 75 de festivaluri și au fost cap de afiș la 48 de concerte doar în SUA, iar pe 19 iulie cântă în premieră la Electric Castle la scena Backyard.

În 2014,  JOYCUT au fost selectați de către MTV Iggy ca fiind una dintre cele mai interesante trupe de la SXSW; Nic Harcourt i-a susținut prin radioul KCSN din Los Angeles și au fost invitați de VISA să compună muzica pentru echipa Italiei la Cupa Mondială FIFA din Brazilia.  În 2016, JOYCUT li s-au alăturat în turneu celor de la The Chemical Brothers în Italia. După un discurs și un concert electrizant în cadrul TEDx Verona, trio-ul italian  și-a făcut debutul la Bienala de la Veneția în 2017 cu „opera” lor K O M O R E B I, un tribut în șase acte dedicat Japoniei. Spectacolul sold-out a fost o fuziune între muzica lor dramatică și capitolele de artă vizuală.

JoyCut – KOMOREBI (Live on KEXP)

În timp ce înregistrau un nou album, au fost invitați de Robert Smith de la The Cure la aniversarea de 25 de ani a Festivalului Meltdown din Londra, la care dl. Smith însuși a fost curatorul artistic. Concertul, în cadrul căruia au fost headlineri la Purcell Room în Southbank Center a fost filmat și înregistrat și a devenit documentarul „JOYCUT | Robert Smith’s Meltdown – OneStepCloserToTheMoon”, care a fost proiectat la festivaluri internaționale de film pe parcursul anului 2020 și a primit premii la „Wales International Film Festival”, „Doc’n’Roll Film Festival” și „Seattle True International Film Festival”.

JOYCUT |Robert Smith’s Meltdown [Trailer]

În  ianuarie 2020, cu doar câteva săptămâni înainte de pandemie, trupa a susținut unul dintre cele mai memorabile concerte ale lor, cântând în Bologna în fața a 40.000 de oameni în sprijinul a patru activiști denumiți „Le Sardine” [Sardinele], care construiseră o opoziție reală și conștientă împotriva populismului de dreapta în țară încă din vara anterioară. Filozofia trupei a fost dintotdeauna legată de problemele de mediu, iar aceștia au sărbătorit #Clash4Climate, ziua internațională dedicată Crizei Climatice, pe 7 februarie 2020 prin intermediul KEXP Radio în Seattle: 24 de ore on-air care au inclus un interviu al legendarului DJ Kevin Cole cu JOYCUT și realizarea unui podcast exclusiv, a cărui declarație ecologică a devenit încă un manifest poetic al sensibilității trupei.

Brian Eno a selectat o piesă de pe noul album JOYCUT pentru a fi inclusă în proiectul său EARTH/PERCENT, care conține un album de tip compilație care a fost lansat pe 22 aprilie 2022. Iar în mai 2022, la Muzeul de Artă Modernă [MAMBO] din Bologna, JOYCUT a prezentat în premieră o instalație multi-perceptivă, permițând vizitatorilor să asculte albumul *BLU* JOYCUT pentru prima dată foarte îndeaproape, împreună cu mapping și imagini.

JOYCUT | ThePlasticWhale

Links JOYCUT

Facebook | Instagram

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu