Skip to content Skip to footer

Jozef Van Wissem revine în concert la București – 29 martie, Control Club

Apreciatul compozitor olandez și virtuoz al lăutei Jozef Van Wissem, cunoscut pentru colaborările cu regizorul Jim Jarmusch, revine în concert la București, vineri 29 martie, de la ora 20, la Control Club.

Artistul se află într-un turneu european pentru promovarea celui mai recent album, The Night Dwells In The Day, lansat la începutul acestui an.

Biletele sunt disponibile în rețeaua .

De origine olandeză, Jozef Van Wissem a activat o lungă perioadă în Statele Unite, fiind descris de New York Times drept „compozitor avangardist, artist baroc, virtuoz al lăutei, deloc străin de dicotomie”. De-a lungul carierei sale, artistul a lansat peste 20 de albume solo și are în palmares numeroase colaborări ce au primit aprecierile criticii de specialitate, culminând cu distincțiile obținute la Cannes, pentru coloana sonoră a filmelor Only Lovers Left Alive de Jim Jarmusch (2013) și Un Prince de Pierre Creton (2023).

„E parte din corpul meu”, spune Van Wissem despre relația cu instrumentul ales, lăuta. „Complexitatea sa mă motivează să continui, să fac ceva diferit.” Operele semnate Jozef Van Wissem au rădăcini în Renaștere și muzica baroc, dar și field recordings și influențe din muzica electronică actuală.

Pentru cel mai recent album, The Night Dwells In The Day (Incunabulum Records, 2024), procesul de creație a început în perioada lockdown-ului, la Varșovia, unde Van Wissem își petrece o parte din timp. „The Call of the Deathbird”, piesa centrală a albumului, descrie străzile pustii și sentimentul profund de izolare pe care l-am trăit cu toții, iar sound-ul hipnotizant este completat de vocea lui Van Wissem în duet cu Hilary Woods.

În concerte, Jozef Van Wissem interpretează piese de pe noul album, dar și compoziții ce se regăsesc pe coloanele sonore ale filmelor Un Prince, Only Lovers Left Alive sau din serialul Irma Vep.

“Van Wissem is both an avant-garde composer and a baroque lutenist, and thus no stranger to dichotomy” – New York Times

“Dutch lute player Jozef van Wissem makes the medieval instrument sound like Swans or Sunn O)))” – Louder Than War

“Van Wissem is possibly the best know lute player in the western world. To get into van Jozef Van Wissem’s world is to surrender to the inevitability – and timelessness – of a strange music created at its own pace, in a manner wholly of its creator’s making.” – The Quietus

Website oficial

Concertul Jozef Van Wissem de la București este organizat de Control Club și Liveland. Accesul se va face începând cu ora 19:00. Facebook event.

Biletele, în valoare de 65 de lei, sunt disponibile online pe Eventbook.ro, la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4) și în rețeaua partenerilor Eventbook.

Lasă un comentariu