Skip to content Skip to footer

Katie Melua revine în România: despre curaj, vulnerabilitate și muzica ce trece testul timpului

Katie Melua este confirmată ca unul dintre marii artiști care vor veni anul acesta, în septembrie, la Mastering the Music Business (MMB), festival ce marchează 10 ani de existență.

Artista britanică de origine georgiană, cunoscută pentru piese precum Nine Million Bicycles, If You Were a Sailboat, Wonderful Life, Golden Record, revine în România după ce, în decembrie 2023, a concertat pe scena mare din Piața Unirii din Timișoara, la închiderea oficială a Capitalei Culturale Europene. 

Am avut privilegiul de a vorbi cu ea și de a afla puțin din culisele unei voci care, în peste 20 de ani de carieră, și-a câștigat un loc de cinste printre cele mai respectate artiste din industria muzicală contemporană.

 

Ador orice vine la pachet cu a fi femeie, inclusiv provocările”

Katie, în decembrie 2023 ai fost inclusă, pentru evenimentul din Timișoara, într-un line-up preponderent feminin. Azi, muzica ta e ascultată de milioane de oameni din întreaga lume, iar tu ești o inspirație pentru multe femei care visează să urce pe scenă. Ce înseamnă toate acestea pentru tine?

Este absolut minunat. Am fost extrem de norocoasă și m-am simțit onorată să fiu invitată la Timișoara pentru închiderea Capitalei Culturale Europene, în 2023. E minunat faptul că am putut fi alături de voi într-un moment atât de important, celebrând împreună cultura. M-a bucurat să văd că organizatorii au ales majoritar voci feminine.

Ador faptul că sunt femeie, ador orice vine la pachet cu asta, inclusiv provocările. Pentru mine, una dintre ele a fost să găsesc curajul de a-mi forma o familie. Ceea ce cred că poate fi o provocare pentru multe femei. Nu că ar trebui să fie, dar așa s-a simțit pentru mine. Să las un pic în urmă cariera muzicală și ritmul intens pe care îl aveam. A fost un pas important. Așadar, să pot încă să fiu pe scenă, în fața oamenilor, și să mă aflu pe lista femeilor respectate din această industrie, la nivel internațional, e o senzație extraordinară și o mare onoare.

 

Să vezi reacția oamenilor la muzica ta înseamnă enorm”

Cu ce amintire ai plecat din România?

Simplul fapt de a vedea fețele oamenilor în timp ce îmi cântam piesele. Și faptul că am avut șansa să cânt alături de un minunat cor de copii de la o școală de arte. Toți copiii au fost absolut minunați! Iar reacția oamenilor la acel moment a fost pur și simplu remarcabilă! Ceea ce pentru mine înseamnă enorm. Să pot să vin cu propriul meu repertoriu și să cânt alături de un cor local a fost o experiență memorabilă.

 

Curajul e despre libertate”

Ai menționat că a fost nevoie să găsești curaj într-un anumit moment al vieții tale. Și sunt convins că, la fel ca noi toți, ai fost de multe ori în acea poziție. Ce înseamnă pentru tine curajul, mai ales într-o industrie unde această noțiune e atât de importantă?

Cred că noțiunea de curaj înseamnă să faci ceva ce altora le e frică să facă. Mai ales dacă e ceva valoros, nu doar pentru tine ca individ, ci și pentru societate. E important să încerci, să dai tot ce ai mai bun, să riști și să vezi ce se întâmplă.

A fi pe scenă nu e mereu ușor, nu e mereu plăcut. Ideea de a fi vulnerabilă în fața unui public numeros poate fi extrem de înfricoșătoare. Curajul este strâns legat de libertate. Eu am plecat din Georgia și am fost martora multor momente în care femeile din jurul meu nu aveau parte de prea multă libertate. Când am ajuns în vest, am simțit o eliberare, certitudinea că voi avea parte de o libertate reală. Libertatea de a-mi urma visul de a face muzică.

 

Muzica e esențială pentru suflet”

Crezi că se poate trăi fără artă?

Cu siguranță nu. Citeam undeva că „art” poate fi un derivat al cuvântului „artificial”, în sensul că nu este o nevoie primară de supraviețuire, precum hrana, aerul sau apa. Dar cred că este esențială pentru sufletul nostru.

 

În România, am avut un mare actor care obișnuia să spună că „se poate trăi fără artă, dar nu merită.”

Oh, da! Asta e superb! O să țin minte asta.

 

Încă mă surprinde că am ajuns aici”

 

Dacă ar fi să alegi o singură piesă care să te definească, care ar fi aceea?

Există un cântec, There’s No Better Magic, pe care l-am înregistrat alături de violonista Lisa Batiashvili. Cred că această piesă surprinde foarte bine personalitatea mea și atitudinea mea față de viață.

 

Știu că în viața personală ești o mare amatoare de adrenalină, îți plac parcurile de distracții. Dar, muzical, creezi un mediu calm, aproape meditativ. Cum se împacă aceste două laturi ale tale?

Ador să fac lucruri nebunești care îți dau adrenalină. Însăși ideea de a fi muzician necesită o doză de nebunie. Dar, în același timp, unul dintre cele mai frumoase aspecte ale muzicii este rolul ei de vindecare. În Georgia, acum vreo 300 de ani, înainte ca medicina modernă să evolueze, dacă un copil era bolnav și nimeni nu știa ce are, oamenii chemau cântăreți care îi cântau pentru a-l liniști și pentru a-l ajuta să doarmă. Muzica are o putere incredibilă.

 

Acum, după 20 de ani de carieră, cum se simte să fii un model pentru alți artiști?

Când ajungi în acest punct, o parte din tine încă nu realizează că s-a întâmplat cu adevărat. Dar apoi îți amintești că faci asta de mulți ani și pare mai puțin nebunesc. Cred că ceea ce îi poate inspira cel mai mult pe cei care vin din urmă este faptul că muzica bună trece testul timpului. Și, dincolo de toate, sunt recunoscătoare că încă pot face ceea ce iubesc.

*

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu