Skip to content Skip to footer

La Gaudeamus Radio România, centenarul Marcel Proust și premiul Goncourt – o incursiune literară în Franța și Liban

Camille Laurens, Cristian Fulaș, Sonia Devillers, Vasile Ernu și Alexandra Badea, printre invitații Institutului Francez în România la cel mai citit târg de carte din București, Gaudeamus. Anul acesta, alături de Liban, Franța sărbătorește literatura printr-un dialog francofon româno-moldovean.

Astfel, Centenarul morţii scriitorului francez Marcel Proust este marcat de Institutul Francez din România alături de Editura Cartier, o editură independentă din Chișinău, prin lansarea, în prezența jurnalistei Alida Mocanu, a noii ediții a capodoperei proustiene În căutarea timpului pierdut, volumele 2 și 3, într-o nouă traducere semnată de Cristian Fulaș. Marcel Proust (10 iulie 1871 – 18 noiembrie 1922) unul dintre întemeietorii romanului modern, a câștigat, în 1919, Premiul Goncourt pentru romanul La umbra fetelor în floare. Așadar, nu este întâmplător faptul că prezența franceză la Gaudeamus stă sub semnul Goncourt. Alegerea Goncourt, Choix Goncourt, sărbătorește, în România, cea de-a 10 ediție și capătă o nouă dimensiune: devine Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova. Peste 70 de studenți din șapte universități românești (Brașov, București, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara) citesc în această perioadă cele 15 romane selectate de membrii Academiei Goncourt din Franța. Pentru prima dată, acestora li s-au alăturat aproximativ 20 de studenți moldoveni. După lectura romanelor înscrise pe listă, președinții fiecărui juriu se vor reuni la București pentru deliberările finale. Ei vor schimba impresii, vor dezbate și vor argumenta pentru a decide cine îi va urma lui Mohamed Mbougar Sarr, laureat în 2021, pentru La plus secrète mémoire des hommes, tradusă anul aceasta în limba română de Editura Trei. Etapa finală a Premiului Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova se întâmplă vineri, 9 decembrie, la ora 14h, pe scena Mircea Nedelciu, când este anunțat câștigătorul, în prezența Ambasadoarei Franței în România, doamna Laurence Auer, a scriitoarei Camille Laurens și a scriitorului și traducătorului Cristian Fulaș.

Din programul vast al celor 5 zile de prezență francofonă la Gaudeamus amintim câteva evenimente de rezonanță. Sâmbătă, 10 decembrie, pe scena Mircea Nedelciu, se vor pune Întrebări în jurul problemei exilului cu jurnalista de origine română Sonia Devillers, regizoarea franco-română Alexandra Badea și scriitorul Vasile Ernu, în prezența Directorului Institutului Francez, Julien Chiappone-Lucchesi; sesiune moderată de Eufrozina Băițan, responsabila mediatecii Institutului Francez

Tot sâmbătă, alături de Editura Univers va fi lansată traducerea romanului Fată (Fille, în original) de Camille Laurens (1957), membră a Academiei Goncourt, laureată a Premiului Femina și scriitoare de autoficțiune, o scriere despre sine, după cuvintele ei, ca omagiu adus livre intérieur al lui Marcel Proust.

Banda desenată este inclusă în program: jurnalistul și autorul de benzi desenate Philippe Collin, câștigător al Prix Historia pentru cea mai bună bandă desenată cu tematică istorică (2018), va fi invitat la Gaudeamus și va da autografe, sâmbătă, 10 decembrie, ora 12h30. De asemenea, duminică, de la ora 14h, Dodo Niță va vorbi despre Revista Pif, istoria unei povești de succes. La ora 11h, un nou omagiu va fi adus lui Jean-Jacques Sempé (1932-2022), unul dintre marii caricaturiști ai lumii, creator, alături de René Goscinny, al celebrei serii Micul Nicolas (Le petit Nicolas). Cu această ocazie actorul Alexandru Pribeagu va citi din cartea „Secretele lui Raul Taburin” publicată la Editura Frontiera.

Institutul Francez este un participant de tradiție la târgul Gaudeamus din dorința de a încuraja lectura, mai ales în rândul tinerilor, dar și pentru a răspunde rolului său de susținere a pieții de carte și a demersurilor educaționale în acest sens. La Gaudeamus 2022, standul Institutului Francez va fi înfrățit cu cel al Libanului, țară francofonă de descoperit de asemenea, mai ales din prisma strânsei relații istorice cu Franța, unde se află o comunitate libaneză creativă foarte importantă. Standul Libanului este prezentat de Ambasada acestei țări în România, reprezentată de Ambasadoarea Libanului în România, doamna Rana Mokaddem.

Lasă un comentariu