Marți, 17 ianuarie, la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Dan Alexe și noul să volum, „Babel. La început a fost cuvântul”. Partenerii de dialog ai autorului vor fi Rodica Zafiu și Radu Paraschivescu.
„Originea limbajului a fascinat întotdeauna omenirea, în toate culturile. Cu toate astea, misterul acelei origini rămâne total, ceea ce nu ne împiedică să-l abordăm aici, în această carte care nu este altceva decât o inițiere ludică în știința lingvisticii și în care încercăm să curățăm această taină a originii limbajului uman și a clasificării limbilor de vegetația luxuriantă a miturilor populare și a ideilor preconcepute. Aceasta este și o carte care te va învăța că, dacă așa ai procedat, ai făcut rău abandonând, la o vârstă încă fragedă, studiul limbii franceze (sau ruse, germane etc.) ori al alteia pentru care simțeai că ai fi avut o vocație, dar te-au descurajat profesorii rigizi, care la rândul lor fuseseră traumatizați de predecesorii lor tiranici și disprețuitori și care n-au făcut decât să-ți transmită convingerea că diversitatea nesfârșită și aparent inutilă a limbilor este o pedeapsă și un chin. Vei mai afla aici și care e cea mai bună metodă pentru a învăța o limbă străină (sau mai multe, oricâte); de ce româna nu datorează nimic limbii ruse; sau care este cea mai satisfăcătoare clasificare a limbilor vorbite pe planetă, imaginabile sau posibile.” — DAN ALEXE
Cartea poate fi găsită în librării și online.
Scriitor, cineast, lingvist, călător, DAN ALEXE (n. 1961) a băut cu generalul Dudaev și cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz și în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul și a trăit în confrerii mistice musulmane. „Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs”, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul multipremiat al lui Dan Alexe. A publicat teatru în România, texte despre Joyce și despre Cecenia în Franța, cronici turistice în Croația. În 2014 (reed. 2021, revăzut și adăugit) i-a apărut la Humanitas volumul de proză scurtă Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase, iar în 2015, tot la Humanitas (reed. 2021, revăzut și adăugit), volumul de eseuri culturale Dacopatia și alte rătăciri românești. Locuiește la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce.