Skip to content Skip to footer

Lansare de carte și sesiune de autografe- Sentimental Scara C- Tatiana Ernuțeanu

Miercuri, 5 iunie, ora 18,30, sunteți așteptați la lansarea volumului Sentimental Scara C ( Tatiana Ernuțeanu), la Modul Carturești ( str. Academiei, nr 18-20). Evenimentul va fi moderat de Valentin Ajder, iar alături de autoare, vor fi scriitorii: Răzvan Țupa și Liviu G. Stan.

Un nou volum de poezie experimentală, semnat Tatiana Ernuțeanu, a apărut recent la Editura Eikon. Tatiana Ernuțeanu este cunoscută publicului ca poet conceptual, cât și ca artist de colaje analog și mixed media, fiind și inițiatoarea proiectelor Dă-mi mâinile tale calde, Ancora Tu și Red Intimacies.

Sentimental Scara C păstrează stilul conceptual al autoarei, însă structura lui are o arhitectură diferită față de volumele anterioare, publicate de autoare. Originalitatea volumului rezidă din mix-ul de poeme în limba română și limba engleză, intercalate de însemnări și gânduri poetizate, mici discursuri reflexiv-confesive, însoțite de ilustrații semnate de autoare. Maniera scripto-vizuală, pe care o abordează autoarea, este o invitație la o participare afectivă a cititorului, deopotrivă prin familiar, cât și prin anonimitate.

“ Este o carte ce nu respectă nicio covenție și niciun tipar. Este o carte a intereselor și a preocupărilor mele, în care am examinat dominația emoțiilor, autres langages. M-am folosit de relația text-imagine, pentru că imaginea poate arăta ceva ce textul nu poate și textul poate lămuri ceea ce nu e întotdeauna vizibil într-o imagine.” – Tatiana Ernuțeanu  

Sentimental Scara C este momentul în care poezia Tatianei Ernuțeanu își asumă spectacolul la persoana I. Pornește de la gestul esențial: ”cum agăț frica de crengi  și încerc să respir”. Scopul aș zice că este gestionarea insuportabilului. Tactica este ”small victories over small distances”. Una dintre ele.

Dacă nu știi cărțile în care scrisul său a început să își stabilească măsura, uite ce ai pierdut: ”Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra” (2020) dramatiza poezia. ”Buletin de știri blues” (2022) împărțea abordările în două zone distincte: una a formulării, a schițării, cealaltă a copleșirii. De data aceasta perspectiva este triplată. O dată poemele în română, care oferă spațiile de desfășurare pentru jocul afectiv până la cruzime. Discursurile în engleză mult esențializate, aproape ca tot atâtea colecții de titluri. Și șarja grafică. Poate cea mai diversă din volum. În care scrisul și imaginea își dispută stabilirea unui centru pentru focalizarea atenției. O atenție sentimentală, în care transpunerea la scară funcționează invers decât în cartografie. Aici realitatea nu mai este redusă, ci extinsă de la nivelul pronunției, din mijlocul întâmplării, din pupila atingerii. Iar apogeul acestei mișcări poetice are loc la prezent, de data aceasta. Asta te găsește aici.” –Răzvan Țupa

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu