Skip to content Skip to footer

Lungmetrajul de animație „Insula”, prezentat la Brașov într-o expoziție de realitate augmentată

Primul proiect new media al regizoarei Anca Damian va putea fi experimentat de public în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie în trei spații: Centrul Cultural Reduta (expoziția centrală), Centrul Cultural German (lucrarea “Pirates Descending”) și cafeneaua CH9 (lucrarea “Mother Nature”).

„În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție imersivă ce folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din ”Insula” – ultimul lungmetraj al regizoarei Anca Damian. Publicul este invitat să intre în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului. ”Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competitia Internationala la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor.

„Aflat la intersecția artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul „Insula” are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziția de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuși parte din univers.”, declară Anca Damian.

Plecând de la cartea ”Robinson Crusoe” publicată în 1719, Gellu Naum a abordat în stilul suprealist caracteristic temele aventurii, naufragierii și singurătății în piesa de teatru ”Insula” (1979). Textul a avut parte de diferite montaje, dar proiectul de teatru-concert conceput de Ada Milea & Alexander Bălănescu Quartet a fost unul dintre cele mai de succes adaptări. Comisionat de Oxford Contemporary Music, spectacolul a avut premiera în 2006, la Wesley Memorial Church în Londra iar ulterior s-a bucurat de un mare success în România. Inspirată de această adaptare, Anca Damian a imaginat filmul de animație ”Insula” – un musical post-modern care reactualizează tema lui Robinson Crusoe la realitățile contemporane: criza climatică, tema refugiaților, revizitarea colonialismului din perspectiva secolului 21.

Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher 8) în fiecare zi între orele 16.00 – 20.00.

Centrul Cultural German (Strada Lungă 31) și cafeneaua CH9 (Curtea Honterus 9) găzduiesc alte două exponate desprinse din expoziția centrală.

Program Centrul Cultural German: Luni – Vineri: 11.00 – 18.00
Program CH9: Luni – Vineri: 08:00 – 18:00, Weekend: 09:00 – 19:00

În afara expoziției, publicul se poate juca cu elementele vizuale din universul ”Insula” și via Instagram, folosind filtrele disponibile pe contul @the_island_film. Utilizatorii de Instagram pot accesa scene din film pe care le pot plasa în mediul înconjurător. Merită testat!

Lasă un comentariu