Skip to content Skip to footer

„Magul de la Kremlin”, un roman documentar și vizionar, disponibil în limba română

Volumul „Magul de la Kremlin”, de Giuliano da Empoli, va fi lansat miercuri, 15 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

La eveniment participă Bogdan Ghiu, traducătorul cărții, alături de politologii și scriitorii Cristian Pătrășconiu și Ioan Stanomir. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

„Magul de la Kremlin” de Giuliano da Empoli, distins recent cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, aflat în Franța în fruntea topurilor de vânzări în primele luni ale lui 2023, este cea mai nouă apariție editorială în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu, traducerea fiind semnată de Bogdan Ghiu. Cartea este acum disponibilă în librăriile din București și din țară și pe site-urile distribuitorilor.

Scris în pandemie și predat la Gallimard în ianuarie 2021, „Magul de la Kremlin” este un roman în același timp documentar și vizionar, cu accente profetice, dorința de a sonda misterele Kremlinului și ale Rusiei, actuale și dintotdeauna, determinându-l pe autor să depășească granițele eseului pentru a apela la ficțiune și la forța imaginației, rodul acestei alchimii fiind nu numai un mare roman despre Rusia contemporană (de la declinul lui Elțîn, ascensiunea lui Putin, figurile oligarhilor, războiul din Cecenia, Jocurile Olimpice de la Soci până la criza ucraineană), ci și o extraordinară meditație despre putere, în universalitatea mecanismelor și a resorturilor ei.

Cu Magul de la Kremlin, Giuliano da Empoli ne oferă o radiografie strălucită a sistemului mental și a logicii de război a lui Vladimir Putin. Într-un fel, el povestește tot ceea ce a dus la invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022. Este o relatare de o mare forță literară și istorică, care trebuie citită dacă dorim să înțelegem ceea ce, de aici, pare de neînțeles.

Libération

Giuliano da Empoli transmite cititorilor români un mesaj cu prilejul apariției romanului „Magul de la Kremlin”.

Volumul a apărut cu sprijinul Ambasadei Franței și al Institutului Francez din România.

GIULIANO DA EMPOLI, autor cu origini italo-elvețiene, este, probabil, cel mai în vogă scriitor francez al momentului, în același timp discutat și disputat. Născut în 1973 la Neuilly-sur-Seine, a studiat dreptul în Italia, absolvind ulterior un masterat în științe politice la Paris. A pendulat permanent între țări (Italia, Franța, Elveția), între limbi (italiana și franceza) și între profesii, impunându-se, pe rând și uneori simultan, ca jurnalist (presă scrisă, radio, tv), comentator, expert, consilier politic (la un moment dat, chiar al unui primministru italian, Matteo Renzi), profesor (în momentul de față, la Sciences Po din Paris) și scriitor, mai întâi de eseuri, apoi – acum – de ficțiune. A debutat la doar douăzeci și doi de ani, în 1996, cu Un grande futuro dietro di noi, pentru care La Stampa l-a declarat „Omul anului”. Au urmat numeroase și importante volume de nonficțiune, între care La guerra del talento (2000), Overdose (2002), Fuori controllo (2004), Obama, La politica nell’era di Facebook (2008), La prova del potere (2015), La rabbia e l’algoritmo (2017), Les ingénieurs du chaos (2019). Da Empoli a atins deplina notorietate și succesul deopotrivă de critică și de public cu primul său roman (și a doua sa carte în franceză), Magul de la Kremlin (Le mage du Kremlin; Humanitas Fiction, 2023), apărut la începutul anului 2022, care s-a bucurat de aprecierea unanimă a publicului și a criticii, primind Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze și Premiul Honoré de Balzac și ajungând până în selecția finală a prestigiosului premiu Goncourt, pentru a se situa, totodată, în fruntea topurilor de vânzări, fiind în curs de traducere în peste douăzeci de limbi.

Lasă un comentariu