Skip to content Skip to footer

„Micul Allan – O aventură extraterestră”, premiat în Danemarca, din 19 mai în cinematografe

”Micul Allan – O aventură extraterestră” este cel de-al doilea și cel mai recent lungmetraj de animație de la regizoarea daneză Amalie Næsby Fick, după ”Incredibila poveste a perei uriașe”.

Filmul a avut un circuit festivalier pornind de la selecția oficială în cadrul Festivalului Filmului de Animație de la Stuttgart în 2022, urmând apoi participări la Giffoni, Sevilla sau Kristiansand. De asemenea, a obținut premiul danez Robert pentru Cel mai bun film pentru copii în 2023 (echivalentul Oscarurilor în Danemarca). În cinematografele din România, animația în versiunea dublată în română va avea premiera în data de 19 mai 2023, distribuit de CAY Films. ”Micul Allan – O aventură extraterestră” este potrivit pentru întreaga familie și recomandăm participarea la proiecții începând cu vârsta de 6 ani. Filmul a obținut rating-ul de Audiență Generală (AG).

Având la bază romanul pentru copii Lille Allan: den menneskelige antenne, scris de Line Knutzon și Peter Frödin, filmul spune povestea lui Allan, un băiat introvertit de 11 ani a cărui vară pare să fie plictisitoare. Aventurile vor începe odată ce vecinul său obsedat de OZN-uri începe să creadă că băiatul este o antenă umană care l-ar putea ajuta să capteze informații despre o mare invazie care, crede el, se îndreaptă spre Pământ. Dar antena improvizată nu rezistă prea mult, iar micul Allan este salvat de Britney, o fată venită din spațiu care are de pregătit pentru școală un proiect despre pământeni. Allan trebuie acum să o ajute pe fată să se întoarcă acasă. Pe Pământ, Britney devine tot mai fascinată de micuța creatură întâlnită: de ce spune băiatul mereu că e totul bine, când părinții lui tocmai au divorțat și este evident că el nu e în cea mai bună dispoziție? Oare așa funcționează toți oamenii?

Amalie Næsby Fick relatează pentru Institutul Danez de Film (DFI): Line Knutzon și Peter Frödin, cu povestea lor despre micul Allan, au creat o perlă unică, care atinge inima cu umorul și absurdul său. Micul Allan este un băiețel neliniștit care se simte cel mai în siguranță într-un mediu care îi este familiar și previzibil, lucru care rezonează profund cu mine. Am vrut să creez un portret la fel de grijuliu și plin de umor al unui băiețel ale cărui fundații se prăbușesc în momentul în care părinții lui divorțează. ”Micul Allan – O aventură extraterestră” spune o poveste despre cum să faci față unei schimbări atât de enorme și o poveste despre o prietenie diferită, care apare exact atunci când este nevoie cel mai mult de ea: când ai fost îndepărtat de rădăcini, îți lipsește mama și întreaga ta lume a fost dată peste cap. Este o poveste despre cum să ai curajul de a exprima ceea ce simți, pentru că sinceritatea te va duce întotdeauna mai departe în viață.

Coloana sonoră a filmului reprezintă noul single al duo-ului danez Fyr Og Flamme (format din Jesper Groth și Laurits Emanuel), care a fost special conceput pentru animație: Mid Der Kalder. Fyr Og Flamme a devenit una dintre cele mai aclamate trupe daneze contemporane odată cu lansarea primului single în septembrie 2020, care a ajuns pe locul 12 în topurile locale, iar mai târziu, în același an, au lansat cel de-al doilea single ajuns pe locul 7 în topuri. De asemenea, în 2021 au participat la Eurovision cu piesa Øve os på hinanden.

Lasă un comentariu