Skip to content Skip to footer

Mircea Cărtărescu lansează „Melancolia” la Stockholm

Volumul „Melancolia‟, scris de Mircea Cărtărescu și publicat de prestigioasa editură Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson, va fi lansat în Suedia, pe 16 februarie 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o dezbatere la care participă scriitorul Mircea Cărtărescu, alături de jurnalista și scriitoarea suedeză Cecilia Hansson.

Mircea Cărtărescu, care are zece volume publicate în suedeză, va împărtăși publicului experiența de scriere a cărții „Melancolia‟ și va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment, va participa și traducătoarea Inger Johansson care i-a tradus scriitorului, în limba suedeză, nouă dintre cele mai importante cărți. La finalul evenimentului, scriitorul va acorda autografe.

Mircea Cărtărescu a devenit cunoscut publicului suedez în 2002, odată cu „Nostalgia‟ (Albert Bonniers Förlag), descrisă în presa locală ca „proză europeană de mare calibru în spiritul modernismului târziu‟ (Svenska Dagbladet). „Nostalgia‟ a fost reeditată anul acesta în Suedia.

După 30 de ani de la apariţia acestei cărți în România și după 21 de ani de la prima ediție din Suedia, scriitorul a revenit cu alte povestiri, reunite sub titlul „Melancolia”.

Mircea Cărtărescu are următoarele cărți traduse de Inger Johansson și publicate în Suedia la Albert Bonniers Förlag: Melancolia (2023), Solenoid (2019), Levanten (2015), Travesti (2013), Dagbok 1994-2003 (2011), Orbitor. Höger vinge (2008), Orbitor. Kroppen (2006), Orbitor. Vänster vinge (2004), Nostalgia (2002, 2023). În 2008, i-a apărut antologia de poezie, En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea, în traducerea lui Dan Shafran & Lars-Inge Nilsson.

„Melancolia‟, publicată la începutul acestui an în Suedia, are deja cronici elogioase în cele mai prestigioase publicații din Suedia. Cartea se află pe primul loc în topul celor mai bune cărți de literatură ale momentului în Suedia, conform cotidianului „Svenska Dagbladet‟.

Fragmente din cronici:

„Poate că lumea este fără de sfârșit, însă nouă ni se revelă propria conștientizare a acestui lucru. Cărtărescu înfățișează, în modul său neimitabil, tocmai această condiție umană de bază‟. (Ingrid Elam, Dagens Nyheter))

„Nostalgia și melancolia sunt stări de înstrăinare față de spațiu și timp. Atât în sensul propriu, cât și mai filosofic: nostalgia, conceptul folosit de Albert Camus, este un dor după întregire și contextualizare, iar melancolia este experiența scindării și a înstrăinării la care suntem condamnați. (Malte Persson, Expressen)

„…adeseori, povestirile se încheie într-un crescendo splendid în care totul se dizolvă și fuzionează; autorul dorește să arate cum toate se leagă, totul există ca parte din tot, ca un fel de artificii îndumnezeite proiectate în spațiu. (Lidija Praizovic, Aftonbladet)

„Mircea Cărtărescu este autorul român de renume internațional cu opere precum Orbitor și Solenoid. Stilul său maximalist poate trece, fără cusur, de la amintiri din copilărie în România totalitară la halucinații unde spaima și îndurarea se îmbină. Tot ceea ce un om poate fi este redat într-o proză orbitoare. (…) (Eva Ström, Vi))

„…să înduri închisoarea creată de a fi prizonierul etern al propriei minți șovăitoare.

„Această poveste suprarealistă pentru adulți este încă un mit al creației care a izvorât din inspirația literară imanentă, evident nemărginită, a lui Cărtărescu. Imaginile create de limbajul baroc sunt recognoscibile din operele trecute. Insectele uriașe, geamănul invizibil, jocul său cu proporții și metamorfozele trupului. Însă, în mod excepțional, Cărtărescu reușește încă o dată să mă facă să trăiesc toate acestea, de parcă ar fi prima dată când sunt în această călătorie existențială psihedelică.” (Annina Rabe, Kulturnytt, Sveriges Radio)

Lasă un comentariu