Skip to content Skip to footer

Noile talente din industriile creative: 10 recomandări de urmărit de la DIPLOMA Show #10

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, revine anul acesta la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie.

Pe toată durata festivalului, publicul poate admira 130 de lucrări din 16 domenii creative, precum arhitectură, arhitectură de interior, artă murală, artă grafică, ceramică-sticlă-metal, design de produs, fashion, foto-video, scenografie, sculptură și altele. Rezervă aici biletele gratuite.

Iată câteva dintre lucrările pe care îți recomandăm să nu le ratezi la DIPLOMA Show, ediția cu nr. 10.

1/ Fashion: Hello, can you hear me? – Silvia Sibi Stanciu

Tragem cu urechea la conversații din autobuz sau metrou, dar vorbele persoanei iubite nu ajung mereu la noi. Îl ascultăm, dar cuvintele trec razant pe lângă urechile noastre. Folosindu-se de tehnica modelajului în piele naturală a unor forme figurative (portret, mână, bust, ochi, picior), autoarea încearcă, prin acest proiect, să tragă un semnal de alarmă cu privire la incapacitatea noastră, a oamenilor, de a ne asculta unii pe alții, în ciuda faptului că ne auzim. Acest manifest pentru ascultare folosește ca element central urechea umană, considerând că este suficient de subiectiv pentru a exprima mesajul colecției vestimentare.

Extra info  >>>  aici.

 

2/ Artă murală: Diptic „puzzle” – Ali Emel Güneș

Uneori, între arta tradițională și cea contemporană există un pregnant contrast pe care artista a ales să-l reprezinte folosindu-se de pixeli (simbol pentru digitalizare) și de diferitele ipostaze ale corpurilor umane (simbol al adevărului și naturaleții). Conștientă fiind de mediul din ce în ce mai digitalizat în care trăim, autoarea ne îndeamnă să nu uităm unde au fost puse bazele artei, acceptând, în același timp, adaptarea la tot ce este nou. Proiectul reușește să îmbine cele două stiluri artistice, într-un mix inedit, arătându-ne că o abordare unitară asupra celor două este posibilă.

Extra info  >>>  aici.

 

3/ Arhitectură de interior: THAT SPACE – Hub creativ – Adriana Adam

Focurile au ceva ancestral în ele. Oamenii se adună și pot coexista ore în șir în jurul unei grămezi de lemne care arde. Conform autoarei, spațiile în care ne petrecem timpul au un impact puternic asupra comportamentului și calității vieții. De aceea, misiunea acesteia este de a crea medii care să inspire și să atragă, încurajând interacțiunea dintre oameni. THAT SPACE este conceput pornind de la această filosofie și își dorește să aducă împreună oamenii din industriile creative. Inspirația, funcționalitatea și colaborarea sunt elemente care descriu spațiul, elementul central al amenajării fiind focul și spiritul de comuniune care se creează în jurul unui foc de tabără.

Extra info  >>>  aici.

 

4/ Scenografie: Proiect Stop-motion pentru povestirea radiofonică „Unde a dispărut universul copilăriei” – Gabriela Vlădușel

Menit să ilustreze vizual povestea radiofonică „Unde a dispărut universul copilăriei?”, proiectul are ca scop principal crearea unei experiențe vizuale captivante, transmițând, în același timp, emoțiile puternice și mesajele esențiale din poveste prin intermediul decorului și al personajelor. Metoda de lucru presupune confecționarea manuală și modelarea decorului și a personajelor în miniatură, pentru a obține o expresivitate a detaliilor și a le pune în congruență cu universul fantastic al poveștii.

Extra info  >>>  aici.

 

5/ Sculptură: Ascuns la vedere – Matei Emanuel

Expresia hidden in plain sight se referă, de obicei, la obiecte sau fapte ilegale care pot trece neobservate atunci când sunt expuse ostentativ, dând impresia de sinceritate prin renunțarea la încercarea ascunderii. Practica artistului presupune formularea unor ironii sociale prin intermediul obiectelor realizate din materiale și tehnici variate, mizând pe introducerea unor lucrări cu aspect de produs de serie. Fenomenul ascunderii evidente este ilustrat prin formele universale care, prin aspectul lor ludic, nu trezesc suspiciuni cu privire la mușamalizarea unor obiecte ilegale.

Extra info  >>>  aici.

 

6/ Foto-Video: Vortex – Anca Mihaela Enache

Timpul nu iartă. Și-n trecerea sa, alterează amintirile pe care le dobândim de-a lungul vieții. Preocuparea autoarei se îndreaptă în direcția înțelegerii și interpretării sentimentelor și amintirilor proprii, fixând ca moment incipient moartea tatălui. Lucrarea explorează, pe de-o parte, modul în care spațiile și lucrurile pot declanșa amintiri și, pe de alta, cum aceste amintiri pot deveni neclare si fragmentate în timp. Artista  dorește să sublinieze ideea conform căreia amintirile sunt în continuă evoluție și schimbare, fiind modelate de influențele sociale și psihologice pe care le experimentăm, suplimentar trecerii timpului.

Extra info  >>>  aici.

 

7/ Ceramică-sticlă-metal: I am all I have – Oriana Aslovici

În fiecare din noi încă există un suflet de copil. Compusă din piese de ceramică și bijuterii experimentale, instalația, inspirată din experiențele și emoțiile primilor ani din viață, integrează desenele copilăriei, într-un proces de recuperare a trecutului, ce combină elementele de design contemporan cu spiritul ludic. Autoarea speră că amintirile personale despre copilăria ei să ajungă să fie și pentru privitor la fel de importante ca pentru ea.

Extra info  >>>  aici.

 

8/ Arhitectură: Centru pentru victimele violenței domestice – Andrada-Ioana Hanca

Violența domestică are o lungă istorie în societatea românească. Deseori ignorat, alteori acceptat tacit, acest fenomen trebuie eradicat prin toate mijloacele. Dincolo de eforturile de a stopa violența domestică, trebuie îmbunătățită infrastructura de protejare și reintegrare a victimelor. Fiind interesată în special de partea socială a arhitecturii, autoarea propune prin acest proiect o distanțare de modelul instituțional curent prin generarea unor spații publice cu rol de zonă de contact între comunitate și victime, contribuind, în același timp, la revitalizarea spațiului bisericii. Punând comunitatea în situația de a recunoaște problema violenței domestice, acest centru se transformă într-o punte intermediară între o relație abuzivă și construirea unei vieți independente.

Extra info  >>>  aici.

 

9/ Design de produs: Dispozitiv audio portabil cu posibilitatea divizării în două unități sonore distincte – Cristian-Răzvan Borza

Pe măsură ce tehnologia evoluează, muzica și sunetul ne însoțesc în foarte multe situații din viața noastră. Auzind sunetele într-un mod cât mai corect ne ajută la îmbunătățirea experienței de consum digital, în sine. Încercând ca produsele sale să se diferențieze de cele existente pe piață prin design și funcționalitate, autorul proiectului vine cu o abordare proprie asupra conceptului de „sunet on the go”. Dispozitivul se distinge prin posibilitatea divizării boxei portabile în două jumătăți, creând, astfel, un sistem surround portabil, care se poate adapta oricărui mediu în care utilizatorul alege să redea fișiere audio. Boxa este modelată digital și oferă un sistem de prindere între cele două jumătăți prin mecanismul twist-lock, menținut în poziție de o clemă specială.

Extra info  >>>  aici

 

10/ Artă Grafică: Toţi suntem niște manechine de teste – Alexandru Țicu

Deseori tatuajele încă sunt privite cu o tentă negativă de către societate în ciuda dezvoltării acesteia. Prejudecățile față de persoanele tatuate încă există, putând duce la apariția unor traume greu de gestionat. Autorul face o paralelă între aceste traume și simulările de accidente în care se folosesc manechine. Metafora dezmembrării și deteriorării duce cu gândul la acțiuni care modifică trupul atât la nivel exterior, cât și la interior.

Extra info  >>>  aici

 

DIPLOMA Show 2023 – o experiență urbană completă

Pe lângă evenimentele asociate în mod direct cu domeniile creative și artele vizuale, DIPLOMA Show propune publicului și ocazii de discuție, introspecție și interacțiune, organizând masterclass-uri, focus-grupuri, petreceri tematice, precum și alte activități, devenind astfel, și un nod de intersecție și socializare cu profesioniști din lumea artistică.

Mai multe detalii despre festival și programul acestuia vor fi anunțate pe pagina de Facebook a comunității DIPLOMA Show, aici. Informații despre festival vor fi disponibile, de asemenea, pe pagina de Instagram, website și în pagina dedicată evenimentului.

Lasă un comentariu