Skip to content Skip to footer

Noreena Hertz în dialog cu Andreea Roșca, la cea de-a 6-a ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”

Prezență internațională la a șasea ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”: Noreena Hertz, Olof Gränström și Oliver Jens Schmitt, între 6 și 9 mai, la Ateneul Român.

Biletele în sala Ateneului, cele pentru vizionarea online a evenimentului, ca și abonamentele care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

„Am construit o lume în care ne simțim deseori singuri. Avem acum șansa de a o regândi, punând în centrul ei compasiunea și implicarea noastră în comunitate”, este un mesaj pe care economista și autoarea britanică Noreena Hertz l-a transmis în ultimii ani atât publicului internațional, cât și reprezentanților unor state și ai unor companii globale și de la care va pleca dialogul pe care îl va avea cu Andreea Roșca pe 6 mai, de la ora 17.30, pe scena Ateneului Român, la a șasea ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”. Cercetarea ei întinsă pe mai mulți ani, în care analizează obiceiuri recente din culturi cât se poate de diverse, arată că relațiile noastre cu familia, vecinii, prietenii, colegii sau chiar felul în care interacționăm cu statele din care facem parte și cu procesele democratice au fost afectate de fragmentarea și de polarizarea din societățile contemporane, de dezinformare ca mijloc de influențare a opiniilor și de populism, care, în anumite perioade, a cântărit foarte mult în deciziile politice. Putem, deci, face ceva pentru ca societățile noastre să ne ofere mai mult echilibru și reprezentare?

Lumea, Europa, România, sub presiunea migrației, a îmbătrânirii populației sau a efectelor schimbărilor climatice și a celor de pe piața muncii. Un expert european, consultantul suedez Olof Gränström, ne va vorbi în conferința de deschidere a festivalului, ilustrându-și prezentarea cu grafice animate, despre trendurile care contează cu adevărat acum și cum ne vor afecta ele stilul de viață, atât la nivel personal, cât și la nivel societal, în anii următori. Din această conferință, ca și din dialogul cu Cătălin Striblea din 6 mai, la ora 11.30, vom afla și cum interpretează un specialist străin datele făcute publice după recensământul din 2022.

Invitat pentru a doua oară la festivalului „Despre lumea în care trăim” și de urmărit pe scena Ateneului Român pe 8 mai, istoricul și profesorul la Universitatea din Viena Oliver Jens Schmitt va face de această dată o sinteză a ce a însemnat de-a lungul secolelor vecinătatea cu Rusia și de ce istoria confruntării statelor mai mici din regiune cu colosul aflat la est este esențială ca să înțelegem mai bine așezarea de acum a forțelor în războiul din Ucraina. Conferința sa va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu.

Alte trei conferințe și dialoguri vor completa programul din acest an al festivalului. Care sunt principiile urmate în arhitectură și urbanism și cum se planifică infrastructura pentru a face transportul și locuirea mai potrivite cu nevoile noastre actuale ne spun Daniel și Maximilian Zielinski în conferința lor și într-un dialog cu Horia-Roman Patapievici. Ce s-a întâmplat cu limba română în ultimii treizeci de ani aflăm de la lingvista Rodica Zafiu și din dialogul ei cu Radu Paraschivescu. Iar profesorul de științe cognitive Mircea Miclea, în conferința de închidere a festivalului și în dialogul cu Gabriel Liiceanu, va vorbi despre patru dimensiuni ale educației care pot face diferența într-un viitor care este supus într-o măsură mult mai mare incertitudinii.

Invitații și programul acestei ediții:

Sâmbătă, 6 mai, ora 11.30 – Eveniment de deschidere
OLOF GRÄNSTRÖM, fost manager de proiect și dezvoltator de afaceri pentru Fundația Gapminder, fondată de Hans Rosling, a susținut prelegeri și workshop-uri despre tendințele la nivel global și despre factfulness, iar în prezent ajută companiile și organizațiile să înțeleagă comportamentul uman pe baza datelor. Conferința sa din deschiderea festivalului, cu tema „Ce anume se cuvine să rămână ferm într-o lume care se schimbă neîncetat?”, se va concentra pe schimbările demografice care au loc în acest moment în Europa, incluzând și informații din recensământul desfășurat anul trecut în România. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Striblea, jurnalist, realizator de emisiuni de radio și co-host al podcastului Vorbitorincii.

Sâmbătă, 6 mai, ora 17.30
NOREENA HERTZ este considerată unul dintre liderii de opinie cu influență la nivel mondial, iar activitatea ei de cercetare și de consultanță, cărțile, devenite bestselleruri, ca și intervențiile în conferințe TED, la World Economic Forum de la Davos sau în seria Google Zeitgeist se situează la granița dintre economie, tehnologie, politică și sociologie și au avut contribuții recunoscute în studiul generației postmileniale și în construirea comunității. În dialogul cu tema „Secolul singurătății: o pledoarie pentru relațiile interumane”, pe care îl va avea cu Andreea Roșca, creatoarea podcastului The Vast & The Curious, Noreena Hertz ne va oferi o viziune plină de speranță și ne va arăta cum putem să ne vindecăm comunitățile, restabilind legăturile dintre noi.

Duminică, 7 mai, ora 11.30
DANIEL ȘI MAXIMILIAN ZIELINSKI, parteneri seniori la firma internațională de arhitectură Foster + Partners, au în portofoliu proiecte internaționale unice, de la redesenarea Parisului sau a unui întreg oraș în Emiratele Arabe Unite până la sedii ale companiei Apple în Statele Unite sau stațiuni de clasă mondială la Marea Roșie. Conferința lor, cu tema „Cum ne poate îmbunătăți arhitectura viețile”, va prezenta bune practici care se aplică astăzi în arhitectură și în proiectarea mediului construit și moduri prin care putem influența anumite direcții care au cel mai mare potențial să ne conducă spre o organizare mai bună a lumii, care să o facă mai justă, funcțională, eficientă și sigură. Conferința va fi urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.

Duminică, 7 mai, ora 17.30
RODICA ZAFIU, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan–Al. Rosetti“ al Academiei Române, este, prin cele peste o sută de studii publicate în reviste prestigioase de specialitate, dar și prin rubrica săptămânală care a apărut în ultimii 30 de ani în mai multe reviste culturale, unul dintre cei mai importanți și mai vizibili specialiști în studiul tendințelor limbii române actuale. Conferința sa, cu tema „Ce limbă mai vorbesc românii”, pornește de la premisa că limba pe care o vorbim este o parte importantă a identității noastre. Prin ce se deosebește limba română pe care o vorbim astăzi – acasă, pe stradă, cu prietenii, la birou, la tribună – sau cea pe care o scriem – mai ales pe ecranul calculatorului sau al telefonului – de limba română de acum zece, douăzeci, treizeci de ani, vom afla urmărind această conferință și dialogul din partea a doua, purtat cu Radu Paraschivescu.

Luni, 8 mai, ora 19.30
OLIVER JENS SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și, din 2017, preşedintele Secţiei Filozofie – Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe. Cele trei cărți ale sale publicate până acum în limba română la Editura Humanitas, Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și decăderea „Căpitanului“ (2017), România în 100 de ani: Bilanţul unui veac de istorie (2018), și Balcanii în secolul XX (2021), au atras atenția cititorilor și presei și vor fi urmate în curând de un volum care va prezenta istoria Bisericii Ortodoxe Române. Prelegerea sa, cu tema „În fața Moscovei: Vecinii occidentali ai Rusiei de la Marea Baltică la Marea Neagră în perspectivă istorică”, analizează teritoriul locuit astăzi de finlandezi, suedezi, baltici, polonezi, ucraineni și români, într-un arc istoric larg, din Evul Mediu până în prezent, și relația lor, de mare competiție sistemică, cu Rusia. Conferința va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu, autor, realizator de emisiuni de televiziune și coordonator al platformei Veridica.

Marți, 9 mai, ora 19.30 – Eveniment de închidere
MIRCEA MICLEA, autor, psiholog, antreprenor, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fost ministru al educației și inițiatorul uneia dintre cele mai serioase propuneri de reformare a sistemelor de educație și cercetare, va susține conferința de închidere, cu tema „Ce merită să învățăm în școală?”. În conferința sa, Mircea Miclea propune patru dimensiuni care integrează cercetările recente din științele cognitive asupra funcționării creierului și care pot contracara faptul că nu avem garanția că cunoștințele dobândite astăzi vor fi relevante în lumea de mâine. Cum ajutăm copiii să își dezvolte autonomia, autodisciplina, gândirea de designer și atitudinea antreprenorială, veți afla pe larg din această conferință și din dialogul care o va urma, cu Gabriel Liiceanu.

Lasă un comentariu