Skip to content Skip to footer

NOVA Talks: despre legătura dintre corp, mișcare, artă și omul cibernetic la ediția #4 NOVA Festival

Ediția a 4-a NOVA Festival (16 – 30 septembrie) se pregătește să debuteze la finalul acestei săptămâni cu un program complet și complex.

Pe lângă cele 4 instalații imersive pe care publicul le va putea experimenta, programul anunță și o serie de întâlniri valoroase cu artiști, cercetători și specialiști în psihologie și neuroștiință.

Pe 23 septembrie, între 11:00 – 15:00, la cinema Elvire Popesco (Blvd. Dacia, nr. 77) are loc NOVA Talks, secțiunea specială a festivalului dedicată dialogului despre importanța noilor tehnologii în procesul creativ. Concentrată în zona relației dintre corpul fizic, mișcare și digital, Nova Talks oferă șansa publicului de a interacționa anul acesta cu 5 speakeri, cercetători și artiști deopotrivă, de talie internațională.

Primul panel NOVA Talks va construi un dialog între participanți, Claudia Schnugg (cercetătorul principal al proiectului Digital Sensemaking – DIGI-SENSE) și Daniela Brill (creatoarea și co-organizatoarea Suratómica, o rețea de colaborare la intersecția dintre artă și știință cu sediul în Bogotá, Columbia) despre cum înțelege, simte și experimentează corpul procesele de atribuire de sens atunci când lucrează cu instrumente digitale. Dialogul continuă alături de Vicente Matallana, directorul .NewArt { foundation;} & { collection;}, precum și fondatorul LaAgencia (o companie independentă de New Media din Madrid) și membru în boardul de conducere al HacTe, unul din cele mai importante hub-uri la intersecția artei cu știința din Spania. Acesta va aborda conceptul de om cibernetic, pornind de la lucrarea „Mano Térmica de Artista” de Luís Lugán, considerată a fi prima lucrare de artă robotică creată în Spania și urmărind cele mai recente producții și adăugiri la colecție.

Partea a 2-a a secțiunii NOVA Talks propune o explorare fascinantă a convergenței tehnologiilor de vârf precum AR, XR, artă programabilă și AI, cu simțurile umane ale propriocepției și kinesteziei, în contextul ascensiunii rapide a lumilor digitale. Dialogul va fi condus de Tammy Lovin, artist digital ale cărei lucrări eye-candy au fost expuse în multiple galerii internaționale din Miami, Los Angeles sau Beijing. Tammy este prima româncă a cărei artă a putut fi văzută de mai multe ori pe ecranele uriașe din Times Square, New York, având o recunoaștere extinsă la nivel global în domeniu.

Seria de întâlniri se închide cu o perspectivă personală asupra unui proiect de fotografie fabulos, White contamination / Contaminarea albă, pentru care Florian Ruiz a primit locul 1 la secțiunea Creație a competiției Sony World Photography Awards, care surprinde durerea invizibilă cauzată de radiații în peisajele înzăpezite ale înălțimilor din Fukushima. O parte din imaginile din această serie sunt integrate în instalația interactivă Walk. a rhythm, ce poate fi vizitată în cadrul festivalului, la Teatrelli, între 26 și 29 septembrie.

Programul NOVA Festival include anul acesta și 4 ateliere dedicate celor curioși să aprofundeze inovațiile new media în artă, în cadrul secțiunii NOVA Edu, dezvoltată în parteneriat cu CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, spațiul în care se vor și desfășura (str. Tudor Arghezi, nr. 28). Atelierele vor avea loc în perioada 23 – 30 septembrie, iar doritorii se pot deja înscrie prin achiziționarea unui bilet online, de pe platforma Eventbook.

Primul masterclass, dedicat protocoalelor aplicate în producția, întreținerea și prezervarea artei new media, va avea loc pe 23 septembrie, de la ora 17:00, și va fi susținut de Vicente Mattalana, unul dintre pionierii acestui domeniu, care va prezenta o serie de cazuri practice de la .NewArt {foundation;}.

NOVA Edu continuă pe 24 septembrie, de la 14:30, cu un atelier care va ghida participanții în lumea tehnicilor video analog și a electronicelor modificate, explorând alura imperfectului și glitch-urilor în mediile vizuale, coordonat de M.Kardinal, o artistă berlineză ce lucrează în special cu fotografie, film, performance și instalații.

Pe 29 septembrie, de la ora 18:00, Grigore Burloiu, lector în departamentul Animație și Interactivitate al UNATC, va introduce participanții în lumea fascinantă din spatele rolypoly~,un instrument de percuție adaptiv și generativ conceput pentru cântat în timp real. La finalul atelierului participanții vor avea o perspectivă completă a modurilor de creație și interacțiune cu acest tool.

NOVA Edu se încheie într-un mod interactiv cu Sonic Explorations, pe 30 septembrie, când Denis Flueraru, artist new media preocupat de conectarea artei sunetului și a vizualului cu tehnologia digitală și analogică, va prezenta, începând cu ora 14:30, conceptul de „musique concrète” (fundația muzicii electronice). El va ghida participanții în construirea unui microfon de contact cu care vor explora sunetele aflate în spațiul înconjurător, pentru ca în final să fie folosite în cadrul unei compoziții audio colaborative.

Mai multe detalii despre NOVA Talks și NOVA Edu regăsiți pe site-ul oficial NOVA Festival.

Lasă un comentariu