Skip to content Skip to footer

O zi de noiembrie. Recital de chitară Maxim Belciug la Unteatru

La Unteatru, luna noiembrie începe în acorduri de chitară. Vineri, 03 noiembrie 2022, la ora 20:00, îndrăgitul chitarist Maxim Belciug revine pe scena din str. Sfinții Apostoli pentru a oferi publicului unul dintre acele recitaluri ce poartă marca sa inconfundabilă: încântări!

Ca de obicei, afișul nu anunță un program anume, ci promite, poetic, o seară eclectică, cu baroc și tango, poate-un Ceaikovski, o sonată, capricii, un fandango cu gust de colb în zbor de fuste, o fugă, vreun rondo ori chiar invențiuni scornite pe loc, la întrecere cu arta uitării. Muzică ce se încăpățânează să sune altfel decât cea izvorâtă din trecerea mai mult sau mai puțin ritmată a arginților sunători dintr-o mână în alta, cum spunea, undeva, însuși chitaristul. Căci, așa cum spune versul lui Borges cu care afișul prefațează recitalul, în adâncul unei chitare iuți vezi câmpul unde încape Dumnezeu fără să se aplece.

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă, în formulele de duo cu care ne-a obișnuit, chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare partenerul, când rămâne singur cu chitara lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional, fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scena, recitalurile sale oferă în schimb un flagrant prilej de mirare. Și încântare.

Recitalul de vineri, 03 noiembrie 2023, începe la ora 20:00 și are loc în sala de spectacole a Unteatru, str. Sfinții Apostoli 44, București. Biletele sunt disponibile pe mystage.ro [1] și eventbook.ro [2] sau în locație, la ora începerii recitalului.

Lasă un comentariu