Skip to content Skip to footer

„Oameni de treabă” a obținut 6 trofee la Gala Premiilor Gopo 2023

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

„Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoșteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Virgil Ianțu, Daniela Nane, Denis Hanganu s-au numărat printre personalitățile care au acceptat invitația de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de duo-ul format din regizoarea și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

„Oameni de treabă”, regizat de Paul Negoescu și produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotiona), a fost marele câștigător al serii, obținând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 650 de profesioniști din lumea filmului autohton. „Oameni de treabă” a obținut alte 5 trofee.

Premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”, oferit de Aqua Carpatica, a ajuns la Andreea Grămoșteanu pentru rolul său din lungmetrajul „#doogpoopgirl”.

Premiul pentru „Cea mai bună regie”, oferit de Banca Transilvania, i-a revenit lui Paul Negoescu, pentru filmul „Oameni de Treabă”.

Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, oferit de Promenada Mall București, i-a revenit lui Iulian Postelnicu, protagonistul filmului „Oameni de treabă” (r. Paul Negoescu).

Ofelia Popii a fost distinsă cu Premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”, pentru rolul din „Om Câine” (r. Ștefan Constantinescu), iar Vasile Muraru a fost desemnat „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul din „Oameni de treabă” (r. Paul Negoescu), film premiat și pentru „Cel mai Bun Scenariu” – Radu Romaniuc și Oana Tudor – premiu oferit de Dacin Sara.

 

„Spioni de ocazie”, filmul regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, a fost desemnat „Cel mai bun documentar”.

Premiul pentru „Tânără Speranță” oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat Ioanei Chițu pentru rolul Irina din filmul „Crai Nou”. Premiul pentru „Cea mai bună imagine” i-a fost oferit lui Tudor Vladimir Panduru pentru filmul „Metronom”. Ioana Covalcic a câștigat Premiul pentru „Costume”, oferit de Cellini, tot pentru Metronom.

La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor Vreau să sparg sera, r. Teona Galgoțiu, desemnat „Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”, și Viață de clovn, r. Ioachim Stroe, recompensat cu trofeul Gopo la categoria „Cel mai bun scurtmetraj de animație”.

La categoria „Cel mai bun film european”, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Vortex (r. Gaspar Noe, Franța), distribuit de Independența Film, iar „Premiul Publicului”, oferit de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office, a fost acordat anul acesta lungmetrajului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteț.

Unul dintre cei mai valoroși actori din România, Mircea Andreescu a fost onorat pe scena Gopo cu „Premiul pentru Întreaga carieră”, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, iar actrița Ioana Crăciunescu a fost distinsă cu „Premiul pentru Întreaga Activitate”, oferit de Primăria Municipiului București prin ArCub. „Premiul Special” oferit de Dacin Sara, a fost acordat monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei pentru activitatea lor excepțională.

Tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de nașterea celebrului cineast Ion Popescu Gopo. Pentru a marca acest moment, renumitul violonist, Alexander Bălănescu, a încântat publicul cu un moment live la vioară, inspirat din animațiile lui Gopo care au rulat pe ecran.

Un alt moment surpriză și plin de emoție a fost marcat de prezența artistei Sofia Vicoveanca, care a susținut un recital care a marcat momentul In memoriam al serii. Pe scenă au urcat și formația Omul cu șobolani și Mircea Florian, Dietrich Krauser și DJ Vasile.

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2023 va fi difuzată pe 27 aprilie, de la ora 23:00 pe PRO Cinema.

Lista completă a câștigătorilor Galei Premiilor Gopo 2023 poate fi consultată aici.

Foto: Miluță Fluieraș

Lasă un comentariu