Skip to content Skip to footer

„Otto Montagne/Opt Munți:” nenăscuți, dar crescuți împreună

Câștigător al Premiului Juriului în cadrul Films de Cannes 2022, „Otto Montagne” trasează lirismul comun tuturor drumurilor care aduc doi prieteni înapoi împreună. 

Printr-o plasticitate căutată, filmul meditează asupra atașamentului, a eliberării de direcții impuse și a solitudinii, în timp ce se dezice de orice tendințe bolnăvicioase de a manifesta iubirea.

Adaptat după Paolo Cognetti și filmat predominant printre Alpinii italieni, filmul descoase prietenia dintre Pietro și Bruno, doi băieți în vârstă de 12 ani din satul ficțional Grana. Pietro e proaspăt mutat dinafara aglomerației Turinului, iar Bruno este „ultimul băiat din sat,” rămas fidel originilor sale după ce, pentru a atrage mai mulți locuitori, granienii au construit o stradă către oraș care a condus la depopularea locului. Apropierea celor doi are mai degrabă ceva magnetic, din gama compatibilităților complementare, decât energia unei relații născute din absența altor copii, și transcede rapid din prietenie, într-o dinamică frățească, agreată inclusiv de familie.

Însă, atunci când părinții lui Pietro remarcă potențialul intelectual al lui Bruno și se oferă să-l găzduiască la Turin, unde urmează să-i plătească studiile, tatăl absent al lui Bruno intervine în relația încă proaspătă și își ia băiatul să muncească, împreună cu el, pe șantier. Odată cu plecarea lui Bruno, erodează și relația dintre Pietro și tatăl său, pe care îl învinuiește pentru pierderea unui prieten. Filmul revizitează tropii romantismului, rămânând fidel structurii narative al unui bildungsroman în care anii și distanța dintre Pietro și Bruno nu fac decât să prevadă o intersecție care nu mai are răbdare pentru mici formalități.

Între a-și găsi locul și rostul în tabloul pitoresc, a nu putea repara relații decât după moarte și a-și construi casa și viața în jurul acelui „acasă” pe care-l poate delimita doar o persoană, „Otto Montagne” găsește frumusețea inconfundabilă a Alpinilor și farmecul din a fi crescut alături. Revederea ca adulți dintre Bruno și Pietro, mânată de moartea unui tată aproape comun, și construcția cot la cot, fizică și simbolică, a unei case pe vârf de munte pare să devină avântul către amânate căutări personale, profesionale sau ale unei proprii familii pentru fiecare dintre ei.

 

Acum în cinematografe. Trailer oficial:

 

Lasă un comentariu