Skip to content Skip to footer

Pata Rât face primul pas pe scenă

Zilele acestea, la Cluj-Napoca, au loc repetiții intense pentru spectacolul de operă Waste Side Story, proiect artistic inedit, inspirat din viața oamenilor care locuiesc în Pata Rât, izolați în acest spațiu precar al locuirii marginalizate.

A fost stabilită distribuția artiștilor care vor performa, alături de membri ai comunității din Pata Rât, în spectacolul de operă contemporană a cărui premieră va avea loc pe data de 10 mai, de la ora 18.30.

Patru soliști în formare din echipa Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se regăsesc în distribuția spectacolului. Este vorba despre Anna Stănescu, Adelin Ilca, Cătălin Moței și Zoltan Molnar. Lor li se alătură mai mulți reprezentanți ai comunității din Pata Rât, atât tineri, cât și adulți.

Scenografia spectacolului este semnată de Magdy Hawash, iar pianista Lelia Serafinceanu este cea care se ocupă de pregătirea muzicală.

Șase instrumentiști completează distribuția artistică a spectacolului Waste Side Story: Diana Man (vioară), Flavius Ignat (violă), Ashley Green (violoncel), Adrian Muntean (contrabas), Grigore Ciobanu (trompetă) și Lelia Serafinceanu (pian), sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

„E prima oară când montez un spectacol în care e aproape deloc vorba despre mine. Și e copleșitor. Și binevenit. Cred că sunt esențiale aceste momente când înțelegem că facem parte dintr-un întreg în care fiecare rană doare, chiar dacă pare la mare distanță. Și aparține altui corp. Și e atât de ușor și pe pilot automat să luăm un painkiller și să scroll-ăm mai departe.

Acum e despre Didi, și Oronco, și Medeea, și Cristi, și Marcu, și toți minunații care sunt zilnic cu bucurie pe scena din fața mea. Vin în fiecare zi de la gunoi, repetă la operă și se întorc la gunoi. Și aici e ceva ce am putea să facem fiecare dintre noi, în afară de aplauze”, a mărturisit Dan Vasile, regizorul spectacolului.

Opera Waste Side Story reprezintă un proiect comun, inițiat și organizat de Goethe-Institut, Fundația Alt Art, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Bilete, aici.

Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rât, o inițiativă din zona artei angajate social care mizează pe auto-împuternicirea comunităților marginalizate de la Pata Rât și pe abordarea relațiilor Pata-Cluj prin capacitatea proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a crea spații de întâlnire, de a mobiliza energii sociale emancipatoare.

Grand Opera Pata Rât este un proiect finanțat prin programul „În Stare de Bine” susținut de Kaufland România și implementat de Fundația Alt Art alături de Goethe-Institut București și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok

Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.

Lasă un comentariu