Skip to content Skip to footer

„Perspectiva Inversată”, instalație contemporană de artă pe Calea Victoriei

Începând din 21 decembrie 2022, Galeria de Artă de pe Calea Victoriei nr. 91 – 93 din București găzduiește „Perspectiva Inversată”, o instalație contemporană de artă semnată de artiștii români Andrei Bălan și Maria Bălan, realizată la inițiativa glo™ România.

Până pe 7 februarie 2023, glo™ HYPER X2 provoacă vizitatorii să vadă lumea, chiar la trecerea dintre ani, într-o nouă perspectivă, redefinită prin filtrul artistic al autorilor.

Astfel, în perioada 21 decembrie – 7 februarie, vizitatorii pot descoperi o instalație de artă plină de culoare, formată din 7 piramide care integrează artistic noile dispozitive glo HYPER X2, poziționându-le într-o perspectivă diferită față de percepția obișnuită. Prin structură și compoziție, instalația creează un efect de perspectivă inversată și este completată de o selecție de lucrări de pictură, sculptură și grafică ce însumează experiențele și trăirile artiștilor din ultimii ani. Pe lângă Andrei și Maria Bălan, în cadrul expoziției sunt expuse și lucrările artiștilor Vlad Șerban și Cezar Stanciu.

Instalația este vizibilă și din exterior, astfel încât cei care trec pe Calea Victoriei nr. 91-93 pot fi surprinși cu o experiență artistică inedită pe cea mai îndrăgită stradă din București.

Semnată de sculptorul Andrei Balan și completată de picturile Mariei Bălan, instalația provoacă simțurile vizitatorilor: pe măsură ce aceștia o privesc și se plimbă prin fața ei, descoperă că laturile care par a fi în față sunt de fapt în spate, creând o perspectivă inversată.

Experiența realizării lucrării „Perspectiva Inversă” a fost foarte interesantă, iar o etapă inedită a acestui proiect a fost faptul că am reușit să vedem efectul perspectivei inverse abia în momentul final, al montării. Deci a fost o continuă surpriză și expectativă a ceea ce, considerăm noi, a fi un proiect foarte reușit.

Andrei și Maria Bălan

”Arta reprezintă unul dintre cei mai buni facilitatori ai interacțiunii sociale, ai implicării diferitelor categorii de public creator și ai implicării civice în protejarea și prezervarea valorilor comunității. Suntem bucuroși să fim parte din călătoria comunității artistice din România, în diferite ipostaze și forme care să contribuie la crearea unui impact pozitiv în societate și în cultura românească”, a declarat Raluca Răchițeanu, glo™ senior manager BAT România.

Andrei Bălan este sculptor și arhitect. Absolvent al Universității Naţionale de Arte Plastice, precum și al Universității de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, Andrei a participat cu lucrări la numeroase expoziții în țară și în străinătate. Maria Bălan, artist grafician din București, semnează picturile prezente pe lucrarea de artă. Maria este activă și în zona de street art, semnând în spațiul public intervenții murale ce pot fi întâlnite pe străzi din București, Brașov sau Iași.

Lasă un comentariu