Skip to content Skip to footer

Pictura „Omul cu tichie albastră”, capodopera lui Jan van Eyck, expusă la Art Safari timp de 8 zile

Publicul are la dispoziție doar 8 zile pentru a vizita expoziția temporară „Brukenthal Exclusive” (20 – 30 aprilie) în cadrul Art Safari, alături de alte 4 expoziții ample de artă românească, franceză și spaniolă.

Doar 20 de opere de Jan van Eyck (1390-1441) sunt cunoscute în toată lumea! Una dintre acestea, printre cele mai valoroase și misterioase, va fi expusă la Art Safari: „Omul cu tichie albastră”;

Lucrarea provine din colecția Muzeului Național Brukenthal și alături de aceasta mai sosesc la București alte 4 capodopere de Tițian, Veronese și Hans Memling.

Vedeta furtului de la Brukenthal, găsită abia după 30 de ani, se vede și la București pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Este o colaborare unică între Muzeul Național Brukenthal și Art Safari, de care suntem foarte mândri. Cele mai valoroase lucrări din România vor fi expuse doar 8 zile în București, timp de două weekend-uri.

Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

O adevărată comoară vine de la Sibiu, marcând un moment istoric: este pentru prima dată când lucrările părăsesc muzeul pentru a fi parte dintr-o expoziție temporară pe teritoriul României. Până acum, operele au mai călătorit doar în afara țării, pentru a fi expuse în mari expoziții internaționale.

„Cele 5 lucrări cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, care vor putea fi admirate la Art Safari în expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, fac parte din expoziția permanentă „Capodopere” a muzeului din Sibiu. Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția „Capodopere” a fost inaugurată în 2006 odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tițian – „Ecce Homo”)”, a rezumat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Art Safari găzduiește în cadrul acestei sezon 4 expoziții: o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole – cea mai amplă expoziție de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței acordat artei contemporane, dar și o expoziție de artă Supercontemporană românească. În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziții de răsunet: „Love Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra, dar și „Bags: Inside Out” – o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert, Londra.

Program Art Safari (deschis până pe 14 mai 2023):
• Joi – duminică – 12:00-21.00; Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00 – 1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco)
• Biletele pot fi achiziționate online sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București)

Lasă un comentariu