Skip to content Skip to footer

Prima participare Gaep la Drawing Now Art Fair, cu lucrări de Răzvan Anton și Raluca Popa

Gaep participă pentru prima dată la Drawing Now Art Fair, cu o prezentare de lucrări noi și recente ale artiștilor Răzvan Anton și Raluca Popa. Cea de-a 17-a ediție a târgului de desen are loc la Carreau du Temple din Paris, între 21 și 24 martie. Standul Gaep se află în sectorul Process, dedicat pozițiilor artistice care împing limitele mediului desenului.

Lucrările de Răzvan Anton și Raluca Popa din această prezentare reflectă timpul înscris în metodologii lente sau laborioase, precum și două abordări diferite ale unor colecții personale de imagini sau de materiale scrise.

După mai mulți ani în care a lucrat cu arhive publice precum Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, Răzvan Anton a început în 2022 să se uite la imagini din colecția familiei, majoritatea realizate de tatăl lui în anii ‘70-’80. Lucrările selectate pentru Drawing Now Art Fair exemplifică această schimbare din practica artistului. El continuă să folosească o tehnică heliografică pentru a scoate la iveală, oarecum paradoxal, un înțeles ascuns de pe suprafața imaginilor vechi, dar de această dată, imaginile sunt din colecția familiei. Anton începe prin a hașura foile de hârtie cu un pix albastru, apoi suprapune un ecran transparent cu negativul și/sau pozitivul fotografiei alese, iar la final le expune la lumina soarelui, pe ferestrele atelierului, timp de câteva săptămâni sau luni. În lucrările sale, timpul are răbdare.

Raluca Popa folosește colecțiile personale de materiale scrise ca fundament pentru reflecții asupra proceselor de învățare. Probabil cea mai laborioasă lucrare a sa de până acum, Works (Scale 1:2) este un set de 13 cărți în care artista a reprodus de mână 197 de lucrări de control ale sale din anii de școală, la jumătate din scara lor originală, cu ajutorul unui pantograf. „Sistemul educațional românesc din anii ’90 transforma, în general, orice lucrare de control într-un amestec de memorie și muncă manuală, pe care Popa o reia acum senin și sârguincios, traducând scrierea în semne ce devin ornamente sau desene.” (Mihaela Chiriac, curator).

În prezentarea de la Paris este inclusă și o selecție de lucrări din seria Disegno Ricercato (I), în care Raluca Popa asociază o partitură muzicală – Musica Ricercata no. 1, de Ligeti – și o fotografie făcută de Brâncuși în atelierul lui în jurul anului 1920. Artista a dat peste Musica Ricercata într-o perioadă în care era preocupată să găsească noi modalități de lucru cu desenul; “ricercare” (în italiană, „a căuta” sau „a cerceta”) este principala ei motivație din spatele acestei serii de desene.

Participarea galeriei Gaep la Drawing Now Art Fair 2024 este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Raluca Popa, Works (Scale 1:2), 2022, cópii, grafit pe hârtie, scrise de mână cu pantograful și legate într-un set de 13 cărți cu casetă; caseta: 15.5 x 11 x 12.8 cm; cărțile: dimensiuni variabile; foto: Eric Tschernow © Raluca Popa

 

Scurte biografii

RĂZVAN ANTON (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Lucrările lui au fost incluse în expoziții la MGML – Match Gallery (Ljubljana, 2021), Motorenhalle/riesa efau (Dresda, 2019), Politecnico di Milano – Galleria del Progetto (Milano, 2019) și Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017), printre alte locuri. Gaep a prezentat două expoziții personale ale sale: Studies of Gaze (2020) și Mnemonics (2015). Anton a fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES.

RALUCA POPA (n. 1979, trăiește și lucrează în Berlin) a absolvit masterul în Arte Plastice la Byam Shaw, Central Saint Martins, University of the Arts London (2011), după studii de licență la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (2003). Printre expozițiile recente se numără: Source (expoziție personală, Gaep, București, 2023), 22 Women Artists (Stations, Berlin, 2022), Goodbye, Sarotti! (Soft Power Project Space, Berlin, 2021), Abecedar 2012 (Ultima Arhivă & Tranzit București, 2020), Viral Self-Portraits (expoziție online, MG+MSUM, Ljubljana, 2020), How to Disappear (expoziție personală, Gaep, București, 2019) și Artistic Enquiries into Plants (Tranzit București, 2019). A participat la Bucharest International Experimental Film Festival (2023), Biennale Jogja 17 (Yogyakarta, 2023) și de două ori în bienalele Sinopale (Sinop, 2022 și 2017) și Art Encounters (Timișoara, 2019 și 2017).

 

Credite imagini

  1. Răzvan Anton, Fading Study (Hand-held Photograph), 2023, pix albastru pe hârtie perforată, 10 printuri negative și 10 pozitive, 120 x 105 cm © Răzvan Anton; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Raluca Popa, Works (Scale 1:2), 2022, cópii, grafit pe hârtie, scrise de mână cu pantograful și legate într-un set de 13 cărți cu casetă; caseta: 15.5 x 11 x 12.8 cm; cărțile: dimensiuni variabile; foto: Eric Tschernow © Raluca Popa; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

Lasă un comentariu