Skip to content Skip to footer

Programul de burse SoNoRo Interferențe din acest an începe cu un workshop în Bușteni

SoNoRo Interferențe, programul de burse al Festivalului SoNoRo, ajunge în acest an la ediția a XVIII-a – o longevitate prin care și-a câștigat un loc remarcabil în oferta educațională a muzicii de cameră din România.

Prin seria de workshopuri pe care le organizează anual, programul SoNoRo Interferențe a modelat, de-a lungul timpului, parcursul de învățare al multor tineri care au studiat ulterior în universități prestigioase din Europa și care au câștigat premii importante în România și în țări din spațiul european.

Programul de burse SoNoRo Interferențe este o iniţiativă care doreşte să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi la lărgirea orizonului lor cultural, în context european. Astfel, SoNoRo Interferențe oferă atât posibilitatea studiului muzicii de cameră alături de artişti şi de profesori de renume mondial, cât şi crearea unor oportunităţi şi contacte de lungă durată pentru tinerii selectaţi.

Bursele din acest an se acordă pentru pian, vioară, violă, violoncel și canto, iar maeștrii care îi vor îndruma pe cursanți sunt muzicieni renumiți și profesori experimentați la nivel internațional: Alexandra Tîrșu (violonistă/ susține cursuri de măiestrie în Europa și Asia); Christoph Wyneken (violinist și dirijor, profesor la Academia de Muzică din Freiburg); Răzvan Popovici (violist /profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers); Julian Arp (violoncelist / profesor de violoncel la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Graz; Diana Ketler (pianistă / profesoară de pian la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Haute École de Musique din Geneva, Elveția).

Primul workshop programat în acest an va avea loc la Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni, în perioada 18 – 24 martie 2024. Tinerii admişi în cadrul programului SoNoRo Interferențe vor beneficia de o bursă de studiu care include cursuri cu durata de o săptămână (muzică de cameră cu un instrument solo: vioară, violă, violoncel, pian și canto), cazare și mesele pe întreaga durată a workshopului.

Privind în urmă, este incredibil că ajungem la ediția nr. 18 a programului de burse SoNoRo Interferențe! Pregătim și în acest an trei workshopuri, și vom începe cu cel de la Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni – un partener longeviv și de încredere al programului nostru. Înconjurați de natură, vom dezvolta orizontul de tehnică muzicală și de interpretare al tinerilor selectaţi, dar le vom stimula și interesul în alte domenii culturale. În acest sens, organizăm de fiecare dată discuții pe diverse subiecte de cultură generală, din domenii precum literatura, pictura, filozofia și arhitectura. SoNoRo Interferențe este un program interdisciplinar, care a potențat de-a lungul anilor talentul tinerilor muzicieni. Atât eu, cât și colegii mei am avut satisfacții didactice foarte mari, căci tinerii bursieri și-au construit cu grijă parcursul de învățare, devenind muzicieni adevărați și câștigând premii importante la concursuri internaționale.

În definitiv, ne mai despart doar doi ani de cifra douăzeci, când vom sărbători nu doar existența acestui program, ci și perseverența de a-l continua an după an, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

Bursierii care vor participa la workshopul de la Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni sunt următorii:

la vioară: Dorin Ciolacu – Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca; Iustin-Alexandru Roman – Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București; Filip Cușmir – Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca / MDW Viena, Austria; Sabina Silaghi – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca / Hochschule für Musik Saarbrücken, Germania;

la violă: Ionuț Bârjovanu – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București; Valentina-Andreea Pancă – Universitatea Națională de Muzică din București / Universitatea de Vest din Timișoara;

la violoncel: Daria CornițovUniversitatea Națională de Muzică din București; Cristian Gabriel Pop – Universitatea Națională de Muzică din București;

la pian: Maria Cristina Bădiță – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București; Rebecca Antonia Cojan – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca; Marius Boldea – Universitatea Națională de Muzică din București.

Două concerte la finalul workshopului, cu acces liber

La finalul workshopului, bursierii vor susține două concerte împreună cu profesorii care i-au îndrumat pe parcursul programului de studiu. Publicul este invitat să participe la concertele programate sâmbătă, 23 martie 2024, ora 18:00, în Salonul Casei Internaționale a Artiștilor din Bușteni și duminică, 24 martie 2024, ora 11:30, în Sala Patria a Filarmonicii Brașov.

Accesul la concerte este liber.

Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni își propune să fie un refugiu pentru procese creative în mijlocul unui peisaj minunat. Cele zece camere de oaspeți ale spațiului invită muzicienii și iubitorii de muzică la odihnă, relaxare și contemplare interioară. Aici se pot desfășura cursuri de măiestrie, seminarii sau colocvii și există posibilitatea de a face muzică împreună, de exemplu în ansambluri mici de muzică de cameră, care se pot întâlni pentru a elabora și perfecționa un program de concert.

Filarmonica Brașov

Orașul Brașov și-a inaugurat viața concertistică publică cu un eveniment artistic, organizat de Societatea Filarmonică Brașov („Kronstädter Philharmonische Gesellschaft”), în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner.

În cursul ultimilor ani, Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă organizație muzicală din regiune, care promovează arta și cultura înaltă prin organizarea unei oferte mari de concerte și recitaluri. În fiecare joi, la Filarmonică are loc un nou concert simfonic, artiștii Filarmonicii Brașov concertând alături de invitați din România și din străinătate.

Majoritatea celor 200 de evenimente pe care Filarmonica Brașov le organizează anual au loc în Sala Patria. În februarie 2021, Filarmonica Brașov a primit premiul pentru Organizația Culturală a Anului, în cadrul Galei Premiilor Culturale din Brașov, organizată de Consorțiul Cultural Corona. Pe lângă acest premiu, a obținut și premiul pentru Concertul Anului.

Programul SoNoRo Interferențe va continua

Celelalte două workshopuri SoNoRo Interferențe din acest an se vor desfășura în Portul Cultural Cetate, județul Dolj, România (10 – 16 iunie 2024) și în Palazzo Ricci din Montepulciano, Italia (2 – 8 septembrie 2024).

Lasă un comentariu