Skip to content Skip to footer

Programul Festivalului Internațional de Poezie de la București 2023

Luni, 11 septembrie, debutează ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie de la București (FIPB), a XIII-a, cea mai puternică din istoria de până acum a evenimentului.

Amploarea ediției din acest an este dată, pe de o parte de numărul mare de poeți invitați, de peste 170, iar pe de alta, de diversitatea spațiilor culturale din care aceștia provin – 27 de țări de pe 4 continente –, dar și bogăția evenimentelor prezente în program.

În cifre, programul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Poezie de la București înseamnă peste 50 de ore de lecturi publice, peste 15 ore de dezbateri și tot atâtea de momente de performance având ca punct de plecare poezia, 6 ore de lansări și tot 6 ore de dialoguri, peste 10 ore dedicate vernisajelor unor proiecte artistice, 13 ore de concerte, peste 20 de ore în compania filmelor și 5 ore de momente teatrale, toate desfășurate în peste 15 spații culturale din capitală.

Poezia se va auzi la ediția din acest an a FIPB de la peste 100 de microfoane, iar peste 1500 de scaune așteaptă să îi primească pe iubitorii de poezie din București de-a lungul celor șapte zile de festival.

Deschiderea Festivalului va avea loc în Aula Bibliotecii Central Universitare din capitală, luni, 11 septembrie, începând cu ora 18.00, în prezența organizatorilor, reprezentați de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române și managerul proiectului, alături de reprezentanți ai celor mai importante instituții culturale naționale, precum și ai unor prestigioase instituții internaționale partenere ale proiectului cu sediul în România.

„Unicitatea Festivalului Internațional de Poezie de la București nu stă în faptul că invitații sunt numeroși, ci în diversitatea lor, și cred că această diversitate e benefică Bucureștiului, pentru că-l reprezintă. Eu nu trăiesc festivalul ca un eveniment excepțional, deși este, eu îl trăiesc ca o normalitate și o experiență necesară pentru mine, declara acesta într-un interviu recent.

Ultimul eveniment din programul FIPB 2023 este spectacolul de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu. Între aceste două „borne”, programul însumează peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite, un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de zecile de parteneri ai proiectului, un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Programul ediției din acesta an, în documentul atașat și  aici.

Lasă un comentariu