Universul Lord of the Rings revine în formatul unui serial extrem de cosmetizat și family-friendly, ca adaptare după ”A Shadow of the Past” și ”Adrift”, J.R.R Tolkien. Lansat pe Prime Video, într-o perioadă aglomerată pentru degustătorii de fantasy, odată cu House of the Dragon pe HBO Max și înainte de noua expansiune World Of Warcraft: Dragonflight, Rings of Power are multe guri de impresionat.
Și toate gurile, inclusiv echipa de comunicare de la Rings of Power, care se flatează singură, par să fie de acord cu un singur lucru, cinematografia care urlă big-budget. Predominant în Númenor și având-o pe Galadriel drept protagonista de basm un pic uni-dimensională și overpowered, Rings of Power are de răspuns la multe controverse născute pe Twitter referitor la fidelitatea față de materialele anterioare.
Deși răspunde nevoilor unei audiențe care vrea să i se fure ochii, fanii ”bătrâni” ai seriei fac din thread-urile pe Twitter ocazia perfectă să vorbească despre: de ce elfii sunt tunși scurt, să calculeze în ani valinianieni că expediția lui Galadriel nu e realistă universului lui Tolkien sau să se întrebe de ce incluziunea face ca anumiți actori de culoare să fie puși în rolurile unor personaje cu un cu totul alt aspect în cărți.
Altfel, pe cât satisface cinematografic, pe atât este Rings of Power combustibilul ideal pentru meme-uri despre CG executat neconvingător. Și, din aceleași motive, un subiect despre alocare neîndemânatică a unui buget de aproape 500 de milioane de dolari. O altă capcană în producția și pre-producția unui serial care are deja o istorie și o audiență convingătoare este să uiți că Rings of Power trebuie să existe și independent de trilogia Lord of the Rings sau cărțile care-i țin spatele.
Serialul începe destul de abrupt, cu Galadriel care, copil fiind, trăiește un moment duios și căutat-înțelept alături de fratele care urmează să moară în bătălie. Moment insuficient ca să justifice motivația ei de a-i prelua jurământul, în ciuda protestelor tuturor elfilor din subordine și a ceea ce pare un punct de mult mort în expediția ei. Poate prematur de spus, dar Rings of Power are de recuperat niște muncă în mind-mapping-ul personajelor, cărțile neputând vorbi pentru a compensa prin detalii semnificative care, în serial, nu joacă niciun rol.
Hate-uit mai mult în baza așteptărilor construite înaintea lansării și nu pentru că ar fi, vreo secundă, un serial cu adevărat prost, Rings of Power aduce ceva în plus pentru universul Middle-Earth, prea rar menționat. Ambianța. Cadrele spectaculoase și o primă privire îndeaproape a cum arată Númenor sunt, cu siguranță, puncte în plus pentru serial, ca parte a seriei. Rings of Power intră în subculturile tolkiene (locuitorii Gondor sau Rohirrim) și le dă culoarea proprie care le lipsea. Această nouă dimensiune aproape că promite o continuare a materialelor semnate Lord of the Rings, care ar putea să se despartă sau chiar să întreacă propunerile cărților. Asta, dacă își asumă până la capăt că poate confrunta toți păreriștii Twitter și Rotten Tomatoes.
Printre câteva replici un pic plasate care pierd tonul lui Tolkien, serialul, în specialul în episoadele recente, face niște primi pași către o expansiune a lore-ului, dar se ascunde după niște formule sau tropes care au câștigat militanți în trecut. Prins la granița între a satisface, fără prea mult succes, fanii bătrâni sau a-și contura propria direcție, adânc în Middle-Earth, Rings of Power ori e nehotărât, ori tatonează terenul către potențialul lui maxim de material independent.
Cu un nou episod în fiecare vineri, Rings of Power poate fi vizionat pe Prime Video, cu o lună gratuită, urmată de o taxă lunară de 5.99€, pe care poți s-o împarți cu prietenii.