Skip to content Skip to footer

Romanul „Golem” de Gustav Meyrink, lansat la MNAC în prezența artistului Ștefan Câlția

Sâmbăta aceasta, 28 ianuarie, de la ora 12.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană al României, va avea loc lansarea romanului „Golem” de Gustav Meyrink, ediție ilustrată cu 19 litografii de Ștefan Câlția și o prefață semnată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

La eveniment vor lua parte: pictorul Ștefan Câlția, scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu –coordonatorul colecției Anansi. World Fiction, Matei Câlția – galerist la Galeria Posibilă și Cătălin Davidescu – critic de artă și curator, alături de Alexandra Manole, al expoziției „Ștefan Câlția. Însemnări dintr-un timp trăit”.

Lansarea romanului lui Gustav Meyrink va fi urmată de un tur ghidat al Muzeului Național de Artă Contemporană al României. Accesul la eveniment este liber.

Scris între 1907 și 1914 și publicat pentru prima dată în foileton din decembrie 1913 până în august 1914 în revista Die Weißen Blätter, Golemul a fost publicat în formă de carte în 1915 de Kurt Wolff, Leipzig. Este primul roman al lui Meyrink, o carte cu un enorm succes de piață: a vândut mai bine de 200.000 de exemplare, doar în 1915.

Considerat una dintre cele mai captivante și uluitoare proze fantastice publicate vreodată, romanul lui Gustav Meyrink a stat la baza unor adaptări cinematografice, precum filmul cu același nume, regizat de Piotr Szulkin, realizat în 1979 și lansat în 1980, și a filmului pentru televiziune omonim, în regia lui Jean Kerchbron (1967). „Golem” a fost adaptat și pentru teatru, de Daniel Flint, și a avut premiera mondială în 2013.

Lasă un comentariu