Skip to content Skip to footer

Romanul „Remarcabile făpturi inteligente” de Shelby Van Pelt, publicat de Editura Trei

Scriitoarea americană Shelby Van Pelt propune cititorilor un roman scris dintr-o perspectivă neobișnuită. Romanul său, „Remarcabile făpturi inteligente” (apărut la Editura Trei), este o poveste emoționantă despre „umanitatea” prietenilor necuvântători ai oamenilor.

Scris când la persoana a treia, când la persoana întâi, romanul urmărește povestea lui Tova Sullivan, o femeie trecută de 70 de ani, văduvă, care poartă adânc cufundată în suflet, ca într-un străfund de ocean, durerea pierderii fiului ei, în vârstă de 18 ani. Și chiar dacă au trecut 30 de ani de la acel moment, amintirile sunt încă vii și dureroase. Povestea lui Tova Sullivan se intersectează cu cea a caracatiței gigantice de Pacific, botezată Marcellus McCalamarus de fetița patronului acvariului, casa lui de câțiva ani. Numele este complet ridicol, după părerea lui Marcellus, pentru că „îi face pe mulți să presupună că sunt un calamar, ceea ce e o insultă de cea mai joasă speță”.

„Totul a început de la un videoclip de pe internet! Cu câțiva ani în urmă, am văzut un clip cu o caracatiță care era hotărâtă să evadeze din cușca în care era închisă și m-am gândit… iată un posibil personaj”. Și astfel scriitoarea americană Shelby Van Pelt a pornit aventura conceperii romanului său de debut considerat de Booklist „o carte unică, luminoasă”, iar de Marie Claire, „cel mai potrivit roman care să risipească întunericul pe care îl aduce pierderea. Remarcabile făpturi inteligente ne oferă un masterclass care ne învață cum să ne regăsim speranța”.

Cu o inteligență ieșită din comun, cu peste o jumătate de miliard de neuroni distribuiți pe cele opt brațe, Marcellus este un observator excepțional al realității umane. La debutul romanului, uriașa caracatiță își spune propria poveste: viața sa nu este mai lungă de 4 ani, adică 1460 de zile, iar dintre acestea, a petrecut deja 1299 în acvariul din Sowell Bay. Din acest loc, Marcellus o observă zi de zi pe Tova, femeia de serviciu și se „împrietenește” cu ea. Ba mai mult chiar, ar putea fi considerat chiar confidentul ei. Marcellus mai are de trăit cel mult 160 de zile prețioase, pe care vrea să le ducă astfel încât să conteze. În fiecare noapte, Marcellus evadează din acvariu și se ospătează cu ce găsește mai bun în celelalte bazine. Dar pentru inteligența sa ieșită din comun evenimentele la care participă oamenii sunt hrană pentru suflet. Între aceștia Marcellus o prețuiește în mod deosebit pe Tova. La cei peste 70 de ani ai săi, e o femeie strașnică. Nu concepe să stea nicio clipă degeaba, ca și când i-ar fi teamă de gândurile care pot apărea în momentele de tihnă, își face treaba cu scrupulozitate și poartă cu demnitate durerea dispariției fiului ei, Erik, pe mare, tocmai când împlinea 18 ani. Poliția a considerat că este o sinucidere, deși femeia nu a acceptat nicio clipă această presupune. De altfel, nici Marcellus, cel care cunoaște foarte bine secretul îngropat în ocean.

Marcellus se teme de schimbări, exact ca toate celelalte personaje din carte. Acesta este lucrul pe care noi, oamenii, îl avem în comun cu el.

Shelby Van Pelt

Conceput ca un mystery care intersectează două fire narative, Remarcabile făpturi inteligente este, de fapt, un roman care vorbește despre cele mai grele încercări din viața unui om: dispariția celor dragi, singurătate, bătrânețe, teamă, amenințarea ratării, dependență. Dar toate sunt observate cu detașare, umor „englezesc” și înțelepciune de cineva din afara speciei. Aceasta conferă prospețime perspectivei. Iar când Marcellus decide să se implice în problemele speciei bipede alături de care conviețuiește, cititorii îi pot descoperi o altă fațetă a personalității, una duioasă și foarte umană.

Lasă un comentariu