Skip to content Skip to footer

„Romeo și Julieta” @Teatrul Excelsior

Teatrul Excelsior, în coproducție cu Compagnia La Luna nel Letto și Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale prezintă Romeo și Julieta – o adaptare a binecunoscutei piese shakespeariene care explorează limbajul universal al emoției, la confluența dintre arta teatrală și cea coregrafică.

Premiera italiană a spectacolului va avea loc la Cesena, în luna februarie. Este ocazia unică de a vedea în avanpremieră în România un astfel de spectacol, jucat în trei limbi diferite (română, italiană și engleză), în trei reprezentații consecutive.

9, 10 și 11 decembrie, de la ora 19:00 – primele reprezentații în România ale acestei producții eveniment ce reunește pe aceeași scenă artiști români și italieni. Barierele lingvistice și culturale dispar pentru a vă revela nebănuite sensuri ale binecunoscutei povești.

Spectacolul plasează vechea rivalitate a familiilor celor doi protagoniști îndrăgostiți într-o nouă lumină: Montague și Capulet  – români versus italieni. Două culturi, doar aparent distante, se întâlnesc pe muchia tensionată dintre incluziune și excluziune, pentru ca, în final, să descopere că valorile umane esențiale topesc granițele.

„Două facțiuni, două lumi diferite care se confruntă sunt esența și mirajul textului lui Shakespeare. Spectacolul: un ritual într-un loc sacru, o biserică și un Iisus care privește de la înălțime întâmplările, până la propria distrugere.”

Michelangelo Campanale, regizor

Scenariul, regia și scenografia noii producții sunt semnate de Michelangelo Campanale, iar mișcarea scenică și coregrafia, de Vito Cassano. Cei doi artiști au transpus esența dramatică a fiecărei scene în adevărate compoziții cinetic-picturale, în tușe de clar-obscur. Arta cuvântului, a imaginii și a mișcării se contopesc pentru a crea un spectacol care anulează distanțele – geografice, temporale, culturale, lingvistice, universalizând, poate mai mult ca niciodată, mesajul piesei lui William Shakespeare.

„În Romeo și Julieta, omul cu prejudecățile sale, cu condiționările sale culturale sau religioase nu are niciun fel de scuză. Cuvântul lui Shakespeare va răsuna în teatru precum cuvintele Bibliei în biserică, iar Shakespeare va avea forța unui Dumnezeu.”

Michelangelo Campanale, regizor

„Am folosit un limbaj coregrafic bazat pe fizicalitate, cu atenție sporită asupra expresivității corporale a interpreților. În Romeo și Julieta, care pune în opoziție două limbi diferite, dar în esență două culturi asemănătoare, cea mai mare și fascinantă provocare a fost aceea de a povesti prin intermediul corpului cât de mult vechea rivalitate a celor două familii condiționează alegerile tuturor protagoniștilor din scenă și implicit, dezvoltarea întregii intrigi”. (Vito Cassano, coregraf)

Reprezentații: 9, 10 și 11 decembrie. Bilete, pe bilet.ro și la casa de bilete a teatrului. Spectacol jucat în italiană, română și engleză, supratitrat în limba română.

 

Datele spectacolului „Romeo și Julieta” / „Romeo e Giulietta”

 

După piesa omonimă a lui William Shakespeare

Adaptarea și regia: Michelangelo Campanale

Lumini: Michelangelo Volpe și  Michelangelo Campanale

Mișcarea scenică: Vito Cassano

Dramaturgia: Katia Scarimbolo

Costume: Maria Pascale

Asistent de regie: Annarita De Michele

Regie tehnică: Michelangelo Volpe

Technician scenă: Antonio Longo

Coordonare proiect: Maria Rotar

Producție: Antonella Nitti

Visual designer: Mariagrazia Proietto

Cu: Catia Caramia, Dan Pughineanu, Maria Pascale, Camelia Pintilie, Salvatore Marci, Ovidiu Ușvat, Mircea Alexandru Băluță, Mihai Mitrea, Alex Popa, Andreea Hristu, Annarita De Michele, Andrea Bettaglio, Domenico Piscopo

 

Lasă un comentariu