Skip to content Skip to footer

Romi pentru România. Personalități marcante ale culturii rome, într-o nouă expoziție Art Safari la metrou

Metroul bucureștean găzduiește în perioada 1-30 noiembrie 2023 o expoziție menită să atragă atenția asupra personalităților marcante ale culturii rome;

11 spoturi video despre fiecare personalitate rulează pe ecranele din stațiile de metrou. Printre cele mai cunoscute nume: Anton Pann, Anca Parghel, Ion Voicu, Bănel Nicoliță, Connect-R, Doinița Oancea etc.

Expoziția face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agenția Naționala pentru Romi, Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher și Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” o derulează din luna aprilie 2023.

Proiectul este organizat de către CNCR, în parteneriat cu Metrorex și Art Safari.

„Personalitățile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii și societății românești, per ansamblu. Tot ce ne dorim este sa promovăm aceste personalități, pentru a fi cunoscute de întreaga societatea românească.”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher. 

Arta și cultura contribuie la crearea unei societăți empatice și eliberate de stereotipuri. Invităm călătorii să ridice privirea spre ecrane și să reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contribuție la nivel cultural și artistic., declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 30 noiembrie a unor materiale video dedicate personalităților rome din România, pe televizoarele din stațiile de metrou. Expoziția video își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Personalitățile culturii rome, în lumina reflectoarelor

Printre personalitățile care sunt parte din expoziție se numără Anca Parghel (1957-2008), cântăreață de jazz cu numeroase premii, care a performat alături de nume mari ale jazz-ului internaționl: Johnny Răducanu, Claudio Roditi, Billy Hart, Larry Coryell și Klaus Ignatzek. Dar și Ion Voicu (1923-1997), violonist de renume, cu studii la Conservatorul ,, Tchaikovsky” din Moscova, și Anton Pann (1790-1854), poet, publicist român, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist și, nu în ultimul rând, compozitor al muzicii imnului național.

Lista personalităților continuă cu Bănel Nicoliță (n. 1985), jucător de fotbal cunoscut pentru activitatea sa la FC Steaua București, și Barbu Lăutaru (1780-1858), muzician renumit care a înființat un taraf în târgul Iașilor. Barbu Lăutaru a fost imortalizat de pictorii Iosef Iser și Carol Popp de Szathmary, în timp ce Vasile Alecsandri i-a dedicat o piesă de teatru.

Alături de aceștia se numără și Ștefan Mihalache (n. 1982), cunoscut sub numele de Connect-R, unul dintre cei mai cunocuți și apreciați cântăreți din România, precum și Alina Șerban (n. 1987), actriță și regizoare premiată la nivel inernațional, care a regizat piesa de teatru „Marea Rușine”, inspirată din istoria celor cinci sute de ani de sclavie a romilor. Doinița Oancea (n. 1983), actriță care a devenit celebră în urma interpretării personajului Minodora din „Inimă de Țigan”, „Regina” și „State de România”, a jucat și ea în piesa „Marea Rușine”.

De asemenea, Grigoraș Dinicu (1889-1949), violonist și compozitor de renume (cunoscut pentru „Hora Staccato” și „Hora mărțișorului”, care au intrat în partimoniul muzical mondial), Zita Moldovan, actriță și prezentatoare a emisiunii de televiziune „Din viața romilor”, care a lansat colecții vestimentare inspirate din cultura și tradiția romilor, dar și Marian Simion (n. 1975), fost pugilist recunosct internațional.

Lasă un comentariu