Skip to content Skip to footer

S-a lansat la Râșnov al doilea manual de istorie locală adaptat nevoilor elevilor

ISTORIA este un instrument esențial pentru înțelegerea trecutului persoanelor, comunităților și popoarelor. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou.

Într-o inițiativă ce își propune să îmbogățească cunoștințele elevilor cu privire la istoria și patrimoniul local, a avut loc la Râșnov lansarea celui de-al doilea manual de istorie locală adaptat nevoilor elevilor și tinerilor. Manualul reprezintă rezultatul colaborării dintre Asociația Mioritics, Primăria Râșnov și Hands on History (Norvegia).

Autorul acestui manual, istoricul Nicolae Pepene, managerul Muzeului de Istorie Brașov, a structurat informația pentru două categorii distincte de vârstă: 8‑12 ani și 12‑18 ani, luând în considerare nevoile și nivelurile de înțelegere ale copiilor. Manualul este conceput nu doar pentru a oferi informații, ci și pentru a stimula curiozitatea și interesul elevilor față de istoria orașului lor.

După publicarea primului manual dedicat elevilor cu vârsta între 8 și 12 ani, avem plăcerea să anunțăm și lansarea celui de-al doilea manual, destinat tinerilor cu vârsta între 12 și 18 ani. Acest manual, elaborat tot de istoricul Nicolae Pepene, aduce o abordare mai complexă și detaliată asupra istoriei locale, dar în aceeași manieră plăcută și ușor de parcurs. De această dată informațiile sunt mai detaliate dar structurate astfel încât să fie clare pentru orice curios.

Pentru a complementa lansarea manualelor, au avut loc sesiuni interactive de istorie pentru elevii de gimnaziu din Râșnov, facilitate chiar de autorul manualului, Nicolae Pepene, atât pe platforma ascensorului, oferind o panoramă fascinantă asupra orașului, cât și în Cetatea Râșnov, punându-le la dispoziție elevilor oportunitatea de a interacționa direct cu locurile istorice din oraș. Aceste inițiative au fost întâmpinate cu entuziasm de către elevi și cadrele didactice, oferindu-le acestora oportunitatea de a descoperi și a înțelege mai bine istoria și patrimoniul bogat al orașului lor. Pentru mai multe informații despre manualul de istorie locală sau despre alte proiecte educaționale găsiți pe cetatea-rasnov.ro.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro

Lasă un comentariu