Sâmbătă, 25 mai, la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București, are loc vernisajul Sensitive Data. Expoziția explorează conexiunea emoțională dintre oraș și locuitorii săi prin interpretarea artistică a datelor despre teme vitale pentru București.
Șase instalații de artă digitală și new media sunt o punte între informație și public într-o experiență care apelează la toate simțurile principale: văz, auz, miros, gust și atingere.
Vernisajul expoziției începe la ora 16:00 cu o masă rotundă cu tema „Percepția senzorială și experiența urbană” la care participă profesioniști din arhitectură, dezvoltare urbană și management cultural. Discuțiile sunt urmate, de la 19:00, de un performance susținut de Denis Bolborea (performer/coregraf), Alina Rizescu (visuals) și Denis Flueraru (sound design).
Expoziția prezintă șase lucrări realizate de Dorin Cucicov, Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu și Denis Flueraru. Pornind de la date despre calitatea aerului, mobilitate, locuire, sunet sau proveniența alimentelor, instalațiile creează un dialog între vizitator și orașul ca entitate vie, cu care avem un schimb continuu și personal de informație.
Trăim într-o eră în care seturi mari de date joacă un rol crucial în toate domeniile, de la guvernanță la viața privată. Totuși, Bucureștiul este unul dintre orașele europene cu cele mai mari carențe în colectarea datelor și interpretarea lor în folosul cetățenilor. Nu știm numărul real de locuitori, nici dinamica populației sau impactul asupra mediului urban a unor factori esențiali. La nivel individual, această lipsă a informațiilor precise contribuie la o detașare față de temele relevante pentru oraș și, implicit, față de o participare activă la viața comunității. Sensitive Data încearcă să medieze relația cu realitățile orașului și să restructureze datele disponibile într-un fir narativ afectiv despre București.
Expoziția este produsă de Ofnow o platformă colaborativă în care studioul RIZI împreună cu tech-artistul Dorin Cucicov aduc împreună artiști și specialiști din diverse domenii pentru a transpune temele prezentului în experiențe culturale pentru comunitate. Colectivul creează lucrări multimedia, audiovizuale sau imersive, instalații de sunet și lumină, artă generativă și alte forme de expresie ale interacțiunii omului cu prezentul.
👉 Urmărește Happ.ro pe Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok
Vrei pe mail o selecție cu cele mai tari evenimente ale săptămânii ? 📨 Abonează-te la newsletterul Happening Now, aici.