Skip to content Skip to footer

Se încheie cea de a treia ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA)

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din Europa Centrală și de Est se încheie astăzi pentru artistele selectate la cea de-a treia ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA).

În ultimele 7 zile, în cadrul workshop-ului organizat la București, 11 creatoare de film de animație din România, Cehia, Slovenia, Croația și Ucraina au avut parte de sesiuni de mentorat și cursuri de bune practici cu experți din domeniu, alături de care au parcurs etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte de film de animație.

O inițiativă prin care Animest încurajează și promovează talentele feminine din domeniu, SYAA s-a născut ca un program intensiv de lucru care aduce noile voci din lumea filmului de animație față în față cu profesioniștii din industria europeană. Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele sale obiective.

,,Prin simplul fapt că industria devine din ce în ce mai accesibilă femeilor, peisajul cinematografic capătă un suflu proaspăt. Vedem pe ecrane povești spuse din perspective surprinzătoare, plasate în universuri neexplorate până acum – ceea ce este un semn de sănătate pentru ecosistemul cultural și artistic care de-a lungul istoriei a fost dominat de bărbați.’’, subliniază Helga Fodorean, Head of studies SYAA.

În perioada 19-25 august, creatoarele selectate la ediția din acest an au participat la prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în vederea dezvoltării propriilor proiecte de scurtmetraj animat. De asemenea, ele au învățat cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

Participantele au fost selectate în urma unui apel de înscrieri lansat în luna aprilie. 38 de aplicații au sosit din România, Republica Moldova, Cehia, Slovenia, Croația și Slovacia și au fost analizate de organizatorii proiectului alături de producătoarea poloneză Katarzyna Gromadzka și scenarista Raluca Mănescu – leaderii celei de-a treia ediții SYAA.

În urma procesului de selecție, 11 creatoare au primit șansa de a participa la seria de workshop-uri și prezentări susținute de Katarzyna Gromadzka (producătoare, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Waltraud Grausgruber (directoarea festivalului Tricky Women, Austria), Matea Milic (festival producer al Animafest Zagreb, Croația), Daria Kashcheeva (animatoare/ regizoare, Cehia), Moe Honan (producătoare și voice director, Irlanda), Theodor Pârvu (Avocat) și Damian Groves (regizor, UK/RO).

Artistele pentru care experiența SYAA 2023 se încheie astăzi sunt:

 • Ioana Nicoară, The Garden – România
 • Dora Pejić Bach, The Spell – Slovenia
 • Sofiya Kruglikova, Inner Monster – Slovenia
 • Liana Chiriță, Stejărel – România
 • Kata Gugić, Night Bloom – Croația
 • Michaela Rezova, Desire to win – Cehia
 • Alina Gheorghe, Statuia – România
 • Patricia Ortiz Martinez, The Mo(u)rning – Cehia
 • Ana Maria Iuteș, Garden and a Void – România
 • Maria Ioana Sărățeanu, It’s ok not to be ok – România

Cea de-a 11-a participantă a fost admisă printr-un parteneriat stabilit cu LINOLEUM Contemporary Animation and New Media Arts Festival din Kiyev, în urma prezentării proiectului în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Annecy, Franța în iunie 2023:

 • Iryna Harkevets, Illogical Adult world – Ucraina

Includerea celei de-a 11-a participante a fost posibilă cu ajutorul Eurimages.

Decizia selecționerilor a fost influențată de calitatea proiectelor de film, originalitatea scenariilor și coerența cu tehnica de animație, experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.

Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului.

Lasă un comentariu