Skip to content Skip to footer

Spectacolul „Acestui întuneric distrugător” (după poezile Angelei Marinescu), se joacă pe 26 aprilie la Muzeul Național al Literaturii Române

După două reprezentații SOLD OUT, la Teatrul Odeon, spectacolul-poem „Acestui întuneric distrugător”, dramatizare pe texte ale poetei Angela Marinescu, va avea o reprezentație specială la Muzeul Național al Literaturii Române.

Spectacolul va avea loc la MLNR (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8), în data de miercuri, 26 aprilie, orele 18:30. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile, iar reprezentația este accesibilizată pentru persoane cu deficiențe de auz.

„Acestui întuneric distrugător” îmbină poezia și teatrul, pornind de la texte cuprinse în „Jurnal scris în a treia parte a zilei” și în volumul de poezii „Intimitate” de Angela Marinescu.

Spectacolul este inițiat și produs de actrița Iulia Georgeta Popescu, cu sprijinul AFCN, și este parte a unei trilogii dramatice lansate în anul 2022 cu spectacolul „NO RA – femininul norilor”, dedicat poeziei Norei Iuga și care va continua, în 2024 cu un spectacol dedicat liricii Martei Petreu.

„Știu și știm că Angela Marinescu e o mare poetă, nu credeam că se poate face o dramatizare din opera ei. Se poate! Și încă foarte bine! Marea găselniță a spectacolului este să rupi ființa feminină în două, să faci un balans între un eu feminin și un eu masculin care coexistă. (…) Angela Marinescu a fost încântată de spectacol, a mărturisit asta publicului. Nu-i stă în fire Angelei Marinescu să fie încântată, dar spectacolul redă, cu fidelitate și farmec, esența poeziei sale, o poezie în care lumina vine după întunericul ce pare etern. Iar bucuria – mai frustă sau mai sofisticată – face loc îngânduratului.” – nota publicistul Ovidiu Șimonca, după premiera din 8 aprilie, de la Teatrul Odeon.

Echipa artistică și de realizare a spectacolului îi reunește pe:

Mihai Ignat (poet, dramaturg), ce semnează dramatizarea textelor
Lorena Zăbrăuțanu – regia
Iulia Georgeta Popescu și Alexandru Pribeagu – distribuția
Maria Nicola – scenografia, grafica
Andrei Mihai – sound design
Alexandru Pribeagu – mișcarea scenică
Lavinia Chițu – interpretarea/accesibilizarea pentru persoane cu deficiențe de auz
Spectacolul se bucură de consultanța artistică a poetei Angela Marinescu.

„Prin conceptul regizoral mi-am propus să fac portretul unui singur om împărțit în două. Nu spun personaj, pentru că nu există personaj în acest spectacol. Există doar un om în care sunt cuprinse două jumătăți ce dialoghează, se ceartă, își pun una alteia întrebări și își dau răspunsuri. O parte feminină și o parte masculină ale aceluiași ‘eu’, care se urăsc și se iubesc deopotrivă. Fiecare dintre noi ne urâm și ne iubim pe noi înșine; am putea spune că suntem într-o relație complicată cu propria ființă.” – Lorena Zăbrăuțanu, regizoarea spectacolului

Angela Marinescu este una dintre valorile patrimoniului cultural național. Cu volumul „Blindajul final” (1981), ea a rupt rândurile, nu doar năpustindu-se pe locurile de marcă, dar și devenind un fel de „patroană” a lirei feministe din optzecismul imediat. A publicat peste 15 volume de versuri, un volum de eseuri, precum și un „Jurnal scris în a treia parte a zilei”. În bibliografia sa, pe lângă poezie, mai figurează și câteva antologii editate în țară sau în străinătate, în limbile engleză, germană, poloneză. A primit numeroase premii pentru creaţia sa: premiul „Nichita Stănescu” (1990), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1996 şi 2000), Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (2004); a fost prima laureată a Premiului Național „George Bacovia” în 2017. În aprilie 2018, la Varşovia, în cadrul Zilelor Poeziei UNESCO, a fost lansată antologia de poezie contemporană românească şi poloneză cu titlul „Poduri/Mosty” care cuprinde poeme semnate de zece poeţi din România şi zece din Polonia, Angela Marinescu regăsindu-se pe lista poeţilor români. În cadrul Festivalului EUROPALIA, 2020 – ediție dedicată României, Angela Marinescu a participat, la Bruxelles, alături de alte câteva dintre cele mai reprezentative poete contemporane, la dezbaterea intitulată „De la force poetique. Quatre cinq poetes roumaines”.

Reprezentația din 26 aprilie, de la Muzeul Național al Literaturii Române (cu acces liber, în limita locurilor disponibile) va fi urmată de alte 8 reprezentații, în București și în țară:

București, la Teatrul Odeon și la Muzeul Național al Literaturii Române
Iași, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași – Casa Muzeelor
Brașov, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
Sibiu, la Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga”
Târgu-Mureș, la Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”

Lasă un comentariu